Начало » Актуално » Звън на стари часовници дават начало на празниците на Стария град

Звън на стари часовници дават начало на празниците на Стария град

Звън на часовници и камбани ще даде старта на тазгодишните празници на Стария град, които ще започнат днес точно в 17.00 часа.

Тази година те се провеждат под мотото „Адрес на вечността“ и началото му съвпада с Денят на независимостта.

15 старинни часовника от колекцията на Старинен Пловдив, ремонтирани и реставрирани, ще бъдат част от изложбата за историята на часовниците „Стрелките на времето“ в къща „Недкович“ и ще направят символично връщане назад към миналото.

Вечерта, ансамблите „Тракия“ и „Филип Кутев“ ще изпълнят със съдържание слоганът на Пловдив „Заедно“ с голям концерт на Античния театър. Над 150 танцьори от Пловдив и София ще вземат участие в мащабната инициатива.

Седемте дни ще са наситени със събития, изложби, концерти, шествия и панаир на занаятите. Огнено шествие по главната улица и нестинари, също ще са някои от атракциите, които тази есен ще направят празника изключетилно ефектен.

Във вторник в „Данчова къща“ ще бъде представена книгата „Неканоничният Вазов“ и изложбата „Иван Вазов: Пловдивски хроники“, която ще покаже всички подаръци, документи, фотоси и картини, които са подарявани на патриархът на българската литература от признателните пловдивчани.

В сряда, 24 септември от 19 часа ще започне едно от най-атрактивните събития, част от празниците на Стария град. Шествие на Огъня на ковачите, ще тръгне от Общината, за да стигне до Лапидариума в Стария град. На откритото пространство ще демонстрират древен нестинарски ритуал, а огнена формация „Феникс“ ще направи впечатляващо шоу, с което ще бъде открит пленера по ковано желязо „Ковем европейското бъдеще заедно“.

В пленера ще участват 10 майстори ковачи, сред които двама от Англия и двама от Македония, които ще завъртят своите чукове върху десет мобилни огнища, за да участват в първото по рода си у нас състезание по ковано желязо. Наградите ще се раздават на Масторската вечер на финала на 5-дневния Есенен панаир на занаятите. Идеята за първия по рода си пленер по ковано желязо е на  живеещия в Лондон кореняк пловдивчанин, майстор Лазар Манолов.

На 25 септември, програмата продължава с откриване на Есенния панаир на занаятите, което ще се случи в 11.00 часа на Лапидариума в Стария град.

В Данчова къща ще бъде представен проектът „Картина от мнозина“, която включва части от произведенията на над 500 художника от цялата страна и от чужбина. В инициативата са се включили и 50 от пловдивските художници. От 19.30 студентите от АМТИИ ще представят „Мега фолклорен концерт“ на Античния театър.

В петък, учениците от Математическата гимназия ще покажат своите проекти, свързани с културно-историческото наследство в Синята къща, а изложбата “Щрихи от творчеството на Данчо Зографина“ ще бъде открита в ГХГ.

С концертът на Гвардейският духов оркестър, ще бъде открито поредното издание на фестивала Дни на музиката в Балабанова къща“ . Очаква се концертът да бъде открит от министъра на отбраната.

„Кристално число“ е името на фолклорния концерт, който ще се състои на Римския стадион от 20 часа.

В събота, 27 септември е ретро шествието „Заедно по стъпките на времето“. Пъстрият парад  ще тръгне от Общината в 10.30 часа и ще стигне до Старият град, а в края на деня, от 18.30 часа, на Римския стадион е концертът на Биг Бен – Пловдив.

Закриването на празниците на Стария град е на 28 неделя с детския празник „Ася в страната на талантите“, който започва от 11 часа на Липидариума.

Вечността има своя адрес в Пловдив – Старият град, нека я усетим ЗАЕДНО!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *