Начало » Светът на Виното » Зимните мистерии на Хухла: Коя чушка е по-люта, кое вино е по-пивко – българско, гръцко или турско

Зимните мистерии на Хухла: Коя чушка е по-люта, кое вино е по-пивко – българско, гръцко или турско

Бузуки, акордеони и китари ще огласят празника Трифон Зарезан в мистичното родопско село

 Мултинационален Трифон Зарезан ще има и тази година в Родопите. Поредното издание на Зимните мистерии ще събере на 9 февруари /събота/, от 10.30 часа, край огъня на площада и в кръчмата в ивайловградското село Хухла люде от Българско, Гръцко и Турско.

Ето как е подредил програмата за народния празник писателят и издател Иван Бунков, инициатор и организатор на Мистериите, културният фест, който привлича творци от цяла България и отвъд границите и:

 Зарязване на лозето от  Трифон Зарезан  /Гуспата Тенев- скулптор от Хасково/.

Жребий за новия Трифон Зарезан. Надпяване на Мъжка вокална група с каба гайда от Златоград и на групата на тракийското дружество в Ивайловград.

Поезия –  от поети с китари от София и цялата страна. Наддумване – говорещо издание на  вестник „Каунь”. Шаржиране на ишлеме на участниците в празника от карикатуриста Борислав Данев – Борку, художникът на в. „Каунь”.

Международен конкурс за най-добро домашно вино със специално жури от фондация „Култура на виното”. Готвене на открито, състезание – десет пилета под тенекия, извън конкурса: открийте най-добрите домашни туршии, най-лютите чушки и най-добрата лютеница, а също – луканки на шиш, сланина на шиш, ситни хухленски шишчета, тиквеник, баници, смок /вита баница/. 

Пиене на вино: всеки своето да хвали и от чуждото да пие колкото си иска. Същото и за ракията. Хората –  водят се от баш хорбашиите и без прекъсване. Кукерите – освен, че ще гонят злите сили ще плашат и трезвениците. Джаза, без който не можем – ще бъде хем в центъра на епицентъра, хем между другото.  Бузуките и китарите от България и Гърция ще свирят  сиртакита без граници. А когато и природата захласнато мълчи и слуша, значи, че свири формацията на акордеониста на света Нешко Нешев.

Чакаме ви на 9 февруари от 10.30 ч. в Хухла, в Центъра на света!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *