Начало » Актуално » Заслужени два Икар-а за „Вграждане”

Заслужени два Икар-а за „Вграждане”

За втора поредна година Пловдивският куклен театър се прибира от наградите Икар със статуетка. Тази година обаче не с една, а с две – за най-добър куклен спектакъл и за авторска музика на Христо Немилев. За всички, гледали спектакъла „Вграждане” с режисьор Веселка Кунчева, статуетките са заслужено признание не само заради новаторството и различността на постановката, а и заради емоцията и заряда, които носи.

Видимо развалнувани, директорът на кукления театър Виктор Бойчев и част от екипа, реализирал „Вграждане”, почерпиха днес и показаха единия от „Икар”-ите на пловдивчани. До сега куклените представления не са влизали в други номинации, освен за най-добър куклен спектакъл. Случайно или не, за първа година с решение на комисята, която обсъжда Икар-ите, се решава да бъдат зададени различни видове номинации. „Вграждане” е номиниран както за най-добър куклен спектакъл, така и за сценично оформление и авторска музика.

Наталия Василева и Росен Русев са част от актьорския екип на “Вграждане”. С приповдигнатото настроение и още подвластни на еуфорията от снощните награди, двамата актьори от класа на проф. Дора Рускова разказаха за предизвикателствата, които са имали пред себе си по време на репетициите на спектакъла, за актьорските суеверия и перипети. Също така благодариха за възможността да работят в такава изключително професионална среда в Пловдивския куклен театър.

Освен с двата „Икар”-а, множеството покани от различни фестивали в страната и чужбина, скоро кукленият театър ще се похвали и с още една сцена. На пресконференцията днес заместник кмета по културата Стефан Стоянов съобщи, че Община Пловдив ще дари дворно място до кукления театър, което ще се превърне в открита сцена.

Въпреки еуфорията и положителните емоции, които се нижат един след друг, ударният екип на Пловдивския куклен театър не спира да работи все така усърдно и в най-скоро време очакваме премиера на ново представление за най-малките „Червената шапчица”. Виктор Бойчев сподели, че отново с „Контраст филмс” и Веселка Кунчева подготвят нов проект – „Сизиф”.

Досегашните успешни постановки на този тандем ни карат силно да вярваме, че следващата година по това време екипът на кукления театър отново ще има повод да почерпи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *