Начало » Женски Работи » Хранителни вещества

Хранителни вещества

Хранителните вещества са тези вещества, които поети чрез храната, организмът може да използва за задоволяване на енергийните си нужди или за производство на тъкани.

Колкото повече научим за храненето, толкова по-добре ще бъдем подготвени за изпълнението на тази активна роля. Хранителните вещества участват във всички телесни процеси – от борбата с инфекцията до възстановяване на мозъчната тъкан. Изследванията показват, че всяка част на тялото съдържа определени хранителни вещества във висока концентрация. Недостигът им нарушава функционирането на съответния орган и той в крайна сметка се провежда, а после по ефекта на доминото ще го последват и други органи. За да не се получи ние се нуждаем от четири основни хранителни вещества – вода, въглехидрати, белтъчини, мазнини, както от витамини, минерали и микроелементи.

 

Вода

 

Две трети от човешкото тяло се състои от вода. Тя е основна хранителна съставка, която взема участие във всички функции на организма. Водата подпомага пренасянето на хранителните вещества и отпадните продукти навътре и навън от клетките. Тя е необходима за храносмилането, абсорбцията, кръвообращението и отделителната функция, а също и за оползотворяването на водноразтворимите витамини. Нужна е също и за поддържане на телесната температура. Ако приемате достатъчно вода – най-малко 2 литра дневно, можете да сте сигурни, че тялото ви разполага с необходимото количество за поддържане на добро здраве.

 

Въглехидратите

 

Въглехидратите снабдяват тялото с необходимата енергия. Те се намират почти изцяло в растителните храни като плодове, зеленчуци, ядки и варива. Въглехидратите се делят на 2 групи – прости и сложни. Към простите въглехидрати се включват фруктозата(плодовата захар), захароза(трапезна захар), лактоза(млечна захар). Към сложните въглехидрати се включват фибрите и скорбялата. Храни богати на сложни въглехидрати са зеленчуците, пълнозърнестите продукти, ядките и бобовите растения. Препоръчително е около 60% от калориите за деня да идват от въглехидрати.

 

Белтъчини

 

Белтъчините са нужни за растежа и развитието на организма. Те снабдяват тялото с енергия, необходима за производството на хормони, антитела, ензими и тъкани. Когато се консумират белтъчини те се разграждат в организма до аминокиселини – основните блокове, от които са изградени всички белтъчини.

 

Мазнини

 

Въпреки, че се обръща голямо внимание на необходимостта мазнините в диетата да се намаляват тялото има нужда от тях. Фактически мазнините са най-концентрираният източник на енергия достъпен за тялото. След 2 годишна възраст организмът изисква много малки количества мазнини – много по-малки отколкото се съдържат в менюто на средностатистическия българин. Прекомерното приемане на мазнини е главна причина за затлъстяването, високото кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, рака на дебелото черво и други.

Съществуват три вида мазнини:

Наситени мастни киселини – те се съдържат главно в храните от животински произход включващи и млечните продукти.

Полиненаситени мастни киселини – те се съдържат най-изобилно в маслата от царевица, соя, шафран и слънчоглед.

Мононенаситени мастни киселини – намират се главно в зеленчуковите и ядковите масла. Важно е калориите от мазнините(общо) във вашата диета да не съставляват повече от 20-25% за деня.

 

Какво представляват витамините?

 

При споменаване на думата витамин повечето хора си представят думата хапче. А хапчето се асоциира с медицина и лекарства. Въпреки, че витамините могат и на практика често вършат работа както на медицината, така и на лекарствата те са нито едното, нито другото. Казано най-просто витамините са органични вещества необходими за живота. Те са от съществено значение за нормалното функциониране на организма ни и с малки изключения не могат да бъдат произведени или синтезирани в него. Нужни за растежа, жизнеността и доброто общо физическо състояние, витамините се откриват в минимални количества във всички натурални храни. Не са малко хората, които са на мнение, че витамините заместват храната. Това не е вярно. Всъщност те не могат да бъдат асимилирани без поемане на храна. Съществуват редица погрешни схващания относно витамините:

• Витамините не са хапчета, повишаващи енергията, и не притежават собствена калорична или енергийна стойност.

• Витамините не са заместител на белтъчини или на каквото и да е друго хранително вещество

• Вие не може да взимате витамини, да спрете да се храните и да очаквате добро здраве

Как действат?

Ако си представите, че организмът е автомобилен мотор с вътрешно горене, а витамините – автомобилни свещи, ще добиете сравнително точна представа как тези изумителни, незначителни като количество хранителни вещества работят за вас. Витамините регулират метаболизма чрез ензимната система. Недостигът на един единствен може да застраши целия организъм. Витамините са компоненти на ензимната система, действащи като свещта на мотор; те активизират и регулират метаболизма и настройват организма за функциониране при висок коефициент на полезна работа.

Спектърът на витамините

Тъй като дълго време никой не е познавал химическата им структура и следователно не е било възможно да им се дадат точни, научнообосновани наименования, повечето биват обозначавани с букви от азбуката.

Витамините се делят на две групи:

Водно разтворими – В комплекс(В1, В2, В3, В4, В5, В6, В10, В11, В12, В13, В15, Вс(фолиева киселина), Вt(карнитин), С, Н, Р, Рр, U(извлича се от зелевия сок) и мастно разтворими: А, Е, Д.

Действие и спектър на минералите

Активните минерали в организма включват: калций, хлор, хром, мед, флуор, йод, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий, сяра, цинк. Витамините сами по себе си не са достатъчни. Макар и от съществено значение витамините без минерали не могат да свършат никаква работа.

Някои наричат минералите Пепеляшки в света на храненето, защото въпреки, че малцина го осъзнават, витамините не могат да функционират, нито пък да бъдат асимилирани без помощта на минерали. Независимо от това, че организмът е способен да синтезира някои витамини, той не е в състояние да произведе дори и един-единствен минерал.

Автор: Диетолог Росица ТОНЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *