Начало » Актуално » Втора лятна Валдорфска работилничка в Стария Пловдив

Втора лятна Валдорфска работилничка в Стария Пловдив

Автор: Юлия Николова

„Научих, че детето ми умее истински да се забавлява в игрите и заниманията“, „разбрах, че има сили и воля да преодолее себе си и да направи нещо полезно и красиво“, “ чрез ръчната работа Валдорфската педагогика учи на любознателност и трудолюбие“, “ с търпение, въображение и подръчни материали се забавлявахме чудесно!“, „Наистина децата са като „попивателни“ и добрата практика произвежда добри неща”- това са споделили родители в нарочна Анкета, след края на първия Валдорфски летен урок в Музея на Възраждането в Пловдив.

Децата творят

 

В края на юли 20- тина дечица от 2 и половина до 16години тъкаха, а утре – 21 август предстои да омесят слънчица с ръчички от специално подготвено солено тесто. Летните валорфски уроци продължават, идвайте отново мами и мъници – пак ще сме в кръг – с песни, танци и игри, могат да се включат и по-големи братя и сестри.

„Порастването е радостно пътуване!“ е ПОСЛАНИЕТО НА ВАЛДОРФСКО АТЕЛИЕ „С ДЕТСКИ РЪЦЕ И СЪРЦЕ“

Поставихме Началото ЕКСПЕРИМЕНТът- социален и образователен – да свържем опитностите от българските занаяти с валдорфска педагогика тръгна и събира участници, привърженици и съмишленици сред родители и общност в петия по древност жив град в света – доволни са и организаторките от пловдивската инициатива за създаване на Валдорфско детска градина и училище.

Творим с мама, хубаво е [colored_box color=“eg. blue, green, grey, red, yellow“]Летните Валдорфски занимания в Музея на Възраждането в Пловдив са първи опит чрез типично български ръчна работа, игри, песни и приказки да се развиият у децата мисленето, чувствата и волята. Валдорфското Ателие ”С детски ръце и сърце” с благоговение и радост търси и открива мостове между Валдорфската педагогика и българският бит и култура Ръчната работа (занаятите), поднесена под форма на игра, развива фината моторика, концентрацията и моделира естетическия вкус на детето. Възможността да изработи по свой вкус и със собствените си ръце вещ за бита, играчка, подарък или аксесоар, завишава неговата самооценка, разширява уменията му и помага за развиване на въображението. Работата с естествени материали – глина, вълна, дърво, пчелен восък, природни материали и др., стимулира развитието на сетивата на детето по неповторим начин, доближавайки го до природата. А кога едно дете е най–щастливо? Когато може да изживее и сподели това преживяване със своите най-близки хора.[/colored_box]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *