Начало » Актуално » Всеки от нас може да бъде една духовна пречиствателна станция

Всеки от нас може да бъде една духовна пречиствателна станция

Първата за годината самостоятелна изложба галерия в U P.A.R.K., която беше открита снощи, представи стилните дигитални  принтове на Камен Старчев.

Вернисажът „Пречиствателни станции” се състоя въпреки внезапната загуба на Кольо Карамфилов, който приживе беше душата на галерията. А всички присъстващи бяха завладени от усещането, че духът му още витае в пространството на галерията.

1389695500014-001

Критикът Йово Панчев започна с вълнуващ текст, посветен на Кольо в който се казва „Прощавай, майна! Няма да мога да започна тази година с интервю с Кольо, както бях замислил, но ще направя едно своеобразно жертвоприношение в памет на един от най-великите пичове на света. За мен той беше човек, който можеше да се жертва и бори, и научи много хора на това. Той доказа, че да си творец, значи да можеш и да печелиш и да губиш.”

Панчев определи изложбата „Пречиствателни станции”, като естетика от постиндустриалния дизайн, а принтовете  съблазняват с въображаем съзерцателен унес.

Художникът Камен Старчев разкрива размислите, провокирали го да сътвори графичните творби: „Със сигурност има дни, които не са преброени. Със сигурност някога, нещо ще се случи с пречиствателните станции. Водата ще получи частична или пълна амнезия. Необяснимите явления ще си останат необясними. Спомените ще се разделят със своята материалност и ще изчезнат, без това да промени количеството материя и само пяната ще остане отгоре, поне за малко. Чистилището на паметта ще съдържа остатъци от последните елементи и естетика от пространството в задния двор на супермаркет, в публичен дом, кафене или малко магазинче за алкохол”.

В „Пречиствателни станции” има ясно послание за пречистване, тя е сизифов камък, спасителна стратегия или писта за евакуация. Това е една метафора на човешкото усилие и човешкия дух, защото всеки от нас е една жива „пречиствателна станция”. В изложбата „Пречиствателни станции” има много силен жест, който ни напомня, че всеки един от нас всъщност може да бъде  една духовна пречиствателна станция.

Даваме си сметка, че може би нямаше да се сетим за това нещо, ако Кольо не беше ни дал примера и неговата работа и от начина по който беше тотален художник. Това ни накара да направим и тази метафора с Камен и да създадем този нов прочит.”, каза в заключителните си думи Йово Панчев.

1389701539036

„Откривам днешната си изложба с особени чувства. Почувствах се длъжен да го направя, тъй като самият Кольо ме покани да открием заедно годината с „Пречиствателни станции”, каза авторът Камен Старчев за втората си самостоятелна изложба в галерията U P.A.R.K.” , каза художникът Старчев.
Продължаваме напред и надявам се да запазим нивото, което сме имали досега, с тези думи единия от собствениците на галерията – Сава Цонев откри изложбата „Пречиствателни станции”.

Тази вечер от 19.00 часа, в галерия U P.A.R.K., ще бъде прожектиран филма на Андрей Чертов „Един дъждовен ден”, посветен на живота и творчеството на известния пловдивски джаз музикант Огнян Видев.

В лентата, в която участва и друг велик български музикант – Милчо Левиев, ще видим и интервюта със двама емблематични пловдивски художници, които загубихме наскоро –  Георги Бояджиев-Бояджана и Кольо Карамфилов. Филмът разказва за арт средата в града и бохемския живот на Пловдив, като разкрива и уникални и потайни кътчета от Пловдив.

Преди прожекцията ще бъдат излъчени и сурови кадри, заснети в галерията, на които са запечатани вълнуващи мигове от джаз-импровизация с участието на Огнян Видев и Кольо Карамфилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *