Начало » Актуално » Връчиха Наградите „ Пловдив 2012” в новия Дом на културата

Връчиха Наградите „ Пловдив 2012” в новия Дом на културата

Дълго чакания Дом на културата „ Борис Христов”, чието фоайе със стерилно белите си стени и мраморен под по-скоро наподобява приемната на градска  болница, снощи отвори врати за церемонията по връчването на Наградите „ Пловдив 2012”.

Новата зала, която все още няма АКТ 16, приюти десетки пловдивчани. Всички те, загърбили ежедневните си битови проблеми, бяха отделили от времето си, за да поздравят хората, които неуморно се трудят на културния фронт в града, борещ за Културна столица на Европа.

Обстановката наистина беше тържествена, а голяма роля за това изигра и участието на Биг бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев и солистката Виделина Мирчева.

Незнайно обаче защо, водещи на програмата на Наградите „Пловдив” не бяха пловдивчани. Странно защо, при толкова отлични пловдивски актьори и журналисти, за конферансие на най-пловдивските награди беше поканен софийският радиожурналист Драгомир Симеонов и асистентката му Мария?

Иначе, поредните носители на статуетката на Димчо Павлов в различните категории са следните:

За „Художествена литература“, въпреки сериозната конкуренция на изявени имена като Недялко Славов и Александър Секулов, призът грабна Антон Баев за последната си поетична книга „Дневник на Корабокрушенеца“.

Величка Настрадинова получи отличието в категория „Изкуство, предназначено за деца“ за „24 чисто нови приказки“. Илюстрациите в детската книжка изцяло са дело на деца и чудесно илюстрират  събраните чудати истории, които разказва авторката.

Награда за „Художествен превод“ бе присъдена на Васил Самоковлиев, който не я получи лично, защото в момента пребивава в Чехия. От негово име приза получи почетният консул на Франция Фани Брадинска.

В раздел „Фотография и операторско майсторство“ бе отличен доц. Николай Лаутлиев за реализацията на кураторския проект „Академична сцена“ в рамките на фестивала „Международни дни на фотографията“.

Призът за музика и тази година не остана в Пловдив. Той беше връчен от миналогодишните носители, Иван Лечев и Румен Бояджиев от ФСБ, на колегата им Теодосий Спасов – за концерта „Теодосий Спасов Ейт старс проджект“ от Международния фестивал „Пловдивски джаз вечери“- 25.10.2012 г. Теодосий, поради творчески ангажименти, също лично не присъстваше на награждаването, а наградата му беше приета от шефа на отдел „Култура” в общината Йохан Девлетян.

В категория „Театър“, Държавният куклен театър заслужено бе удостоен с наградата за великолепния си спектакъл за възрастни „Вграждане“.  Директорът на театъра Виктор Бойчев, благодари за наградата, но изтъкна, че субсидиите за изкуство у нас са съвсем недостатъчни, а има държави, в които за куклено изкуство се дават по 1 млн. евро. Бойчев изрази и своето учудване, че другото галямо и стойностно събитие в театралния живот на Пловдив – постановката „ Крал Лир” на Драматичен театър Пловдив не е сред номинираните.

Пловдив от десетилетия с гордост носи името си на град на художници, а наградата за „Изобразително изкуство” тази година получи художникът Румен Нечев за прекрасната си юбилейна изложба в галерия „ Дяков” – „Сполия“ .

Със статуетка в раздел „Архитектура“ се сдоби и творчески колектив с ръководител арх. Стефан Стефанов за многофункционалната сграда Донатекс, Младежки хълм .

Но най-вълнуващия момент беше, когато колегата Дима Шопова съобщи решението на журналистическата гилдия за връчване посмъртно на наградата „Пловдив” в раздел „ Журналистика” на  Мария Троева, загинала нелепо при катастрофа, изпълнявайки служебните си задължения.

Призът, получи съпругът на Мария – Ангел, който едва сдържа вълнението си и каза, че тя би била много щастлива, ако беше сред нас. Цялата зала стана на крака за едноминутно мълчание в памет на Мария.

В края на церемонията, кметът Иван Тотев връчи специалната награда за дарители и спомоществователи пресаташето на  посолството на САЩ Ларс Ериксон, за помощта при реализиране на концерта на Бил Еванс на миналогодишния джаз фестивал.

Остана обаче въпросът, защо в пловдивските награди намират място и хора, които макар, че правят интересни гостувания в града под тепетата, все пак не са пловдивчани и защо много от стойностните пловдивски творци не са сред номинираните? Дали вече не е крайно време да се промени регламента, за да могат да не се обезценяват единствените местни награди в областта на културата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *