Начало » ECCE HOMO » Впечатляващи изпълнения във „Вечерта на съвременния танц“

Впечатляващи изпълнения във „Вечерта на съвременния танц“

Танцьори от четири държави направиха истински танцов празник през третата вечер на фестивала „Черната кутия“. Във „Вечерта на съвременния танц“ участваха дуетът „Алма“ от Израел, танцьорката Андреа Хакл от Холандия, полякинята Юстина Калбарцик с „Bim Bam Bum“, Ира Демина с „Dark Quark и талантливата танцьорка и хореографка Олга Костерина от Русия, която гостува за втори път на фестивала.

Първи на сцената танцьорите от Израел Йоав Гринберг, Шани Кацман, които представиха емоционална творба, пресъздадена по дълбоко поетичен и чувствен начин. Дуетът пресъздаде библейската притча за Адам, Ева и „забранения плод“ чрез метафорично и дълбоко емоционално използване на тялото.

Солото на холандката Андреа Хакл беше силно въздействащо и експресивно. Танцът е своеобразен отговор на света, в който живеем, където твърде много фактори ни разделят и отдалечават един от друг. Юстина Калбарцик от Полша и Ира Демина от Русия са лауреатки от фестивала „Най-доброто немскo танцовo соло“ — Лайпциг, 2013. И двете танцьорки живеят и работят в Германия, а танцът на полякинята, озаглавен „BIM BAM BUM“ развесели публиката с тънкия си хумор и перфектно изпълнение.

Но най-голямата атракция на вечерта безспорно беше впечатляващия фрагмент от спектакъла „Exit“ на възхитителната Олга Костерина.

„В основата на спектакъла стой философският размисъл върху възможностите за излизане от омагьосания кръг“, споделя в интервюто си Олга Костерина.

И, макар че зрителите видяха само първата и последната част на представлението, останаха впечатлени от дълбоката емоция на танца, вълнуващата хореография и от изящество и елегантността на Олга.

С сцена, осветявана единствено от няколко свещи, григориански песнопения и движенията на балерината, който наподобяват повече полета на жерава , имаха изключително силно въздействие върху публиката.

2014-06-03 20.14.33

„Имам нужда да правя такава спектакли, защото чувствам, че чрез работата си успявам да преживея някой психологически моменти и да продължа напред. Някой медитират, други ходят на психолог или се занимават с различни практики, а това е моят начин да преодолея своите проблеми“, казва Олга Костерина.

Юстина Калбарцик, хореографката на спектакъла „BIM BAM BUM“  Брайди
Юстина Калбарцик, хореографката на спектакъла „BIM BAM BUM“ Брайди

Какво още споделиха пред микрофона на old.europlovdiv.com Юстина Калбарцик, хореографката на спектакъла „BIM BAM BUM“  Брайди и Олга Костерина, можете да чуете в прикачения файл.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *