Начало » Актуално » Впечатляващата абстрактна живопис на Цанко Панов в „Червеното пони“

Впечатляващата абстрактна живопис на Цанко Панов в „Червеното пони“

В началото на летния сезон, галерия „Червеното пони“ извади „тежката артилерия“, като представи впечатляваща експозиция с творби на Цанко Панов (1950-2003).11403192_1606657726242658_6478609399910103644_n

Панов е един от големите художници, работел в областта на абстракцията, но напуснал ни твърде рано и за това не много познат на широката аудитория. За достойнствата на изложбата говори и факта, че тя беше открита от Акад. Светлин Русев. Художникът Николай Кучков разказа спомени от приятелството си с Цанко Панов и за неговата изключително светла личност.

Абстрактните платна и колажите на Панов впечатляват с мащабно мислене и изострена чувствителност към цвета и верния тон. В платната се долавят и живописна идея за реалност, и впечатляващи цветови решения, които създават неповторими пространствени структури и същевременно загатват за строгата емоционалност на твореца.

Картините му изобразяват пластичен и колоритен вътрешен свят, който звучи с най-дълбоките тонове на душата.

Панов е и сред първите художници, които вкарват нотния лист като емоционален образ и знак, директно препращащ зрителя към музиката. Когато гледаме неговите произведения има толкова силна хармония, сякаш в ушите си чуваме музика. И вероятно поради факта, че Цанко Панов притежаваше изключително силно отношение към музиката, откриването на изложбата беше съпроводено с импровизиран цигулков концерт.

Ако все още не сте успели, не пропускайте да видите живописната изложба на Цанко Панов в галерия „Червеното пони“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *