Начало » Актуално » Винена чешма и Юнашки тиган на празника във „Вила Юстина“ (галерия)

Винена чешма и Юнашки тиган на празника във „Вила Юстина“ (галерия)

Въпреки всички „за“ и „против“, Трифон Зарезан и Свети Валентин сякаш се бяха съюзили с единственото намерение да доставят максимално удоволствие на тези, който искаха да ги почетат. За това и ние решихме да се впуснем в пътешествие по пътя на виното. Слънчевото утро на 14 февруари предвещаваше един прекрасен ден, изпълнен с настроение и много емоции. А ние се отправихме към едно от най-любимите ни места, запазило духа на древните траки и съхранило винарската традиция  от хилядолетия.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Само на 25 км. от Пловдив, в Родопската яка се е сгушило село Устина, а Винарска изба „Вила Юстина“ несъмнено едно от най-гостоприемните места в района. И тази година тук се вихреше едно истинско народно веселие, събрало гости от цялата страна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Празникът започна на мегдана на село Устина с много настроение, народни песни и танци. Разбира се, както всяка година, отново бяха наградени победителите в традиционния конкурс за „Най-добро домашно вино“, а победителят си тръгна със 130 литров съд за ферментация и съхранение на вино, от неръждаема стомана, любезно предоставен от „Томика-Метал“ АД.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
снимка: Маргарита Жилова

 

След това, както повелява традицията, шествието предвождано от „Царя на виното“ се отправи към лозята на „Вила Юстина“. Там беше отслужен водосвет и  прочетена специална молитва, с която се измолва благодатта върху всяка лоза. Собственикът на Винарска изба „Вила Юстина“ Милко Цветков пръв заряза лозята и постави символичното начало на лозарската нова година.

снимка: Маргарита Жилова
снимка: Маргарита Жилова
снимка: Маргарита Жилова
снимка: Маргарита Жилова

След ритуала, накичените с лозови пръчки мъже и жени се отправиха към двора на комплекса „Вила Юстина“, където вече се носеха изкушаващите аромати от вкусната манджа, къкреща в огромния “Юнашки тиган“.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ангел Ангелов от Акадамия кулинарен историк, за поредна година приготвя невероятно вкусните си гозби, направени по стари български рецепти именно в този тиган, произведен също от майсторите на „Томика-Метал“ АД.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

През целия ден във „Вила Юстина“ прииждаха гости, които искаха да споделят празника с любезните домакини, да се забавляват и наслаждават на невероятното гостоприемство. На обща трапеза край ухаещия тиган, вкусните скари и чевермета, се бяха събрали стотици гости, а от двата чучура на чешмата в двора течеше истинско руйно червено вино, от което всеки можеше да пие до насита.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тук имаше бивши и настоящи политици, бизнесмени, журналисти, творци, ценители на доброто вино и хубавата храна, местни хора и служили на фирмата…

 

Празничното настроение беше завладяло всички, а сентенцията In Vivo Veritas премахваше бариерите и създаваше нови приятелства. Бившият кмет на район Централен Лазар Лазаров се забавляваше в компанията на директорът на Пловдивски панаир Иван Соколов. Цяло съзвездие от художници беше решило да намери своето творческо вдъхновение в деня на виното и любовта именно във „Вила Юстина“, а красотата и таланта на Лили Кючукова, Мариана Калъчева, Даниела Русева не останаха незабелязани.

Един от главните „виновници“ за празничното настроение и неспирните хора беше народният певец Николай Славеев. Той и неговия оркестър повдигнах градуса на настроението с “Излял е Делю Хайдутин”, “Пиринска младост”, “Да вдигнем чаши”, “Най-хубавото вино е мавруд” и много други любими български песни, а през целият ден на двора на „Вила Юстина“ се виеха кръшни хора.

Целият празник беше подчинен на концепцията на собственика на „Вила Юстина“ Милко Цветков, на всяка трапеза да има кана с хубаво вино, защото то носи радост от живота и здраве.

Милко Цветков, собственик на "Вила Юстина" пред винената чешма
Милко Цветков, собственик на „Вила Юстина“ пред винената чешма

 

Именно тази препоръка събра и много ценители на доброто вино пред импровизирания щанд, където можеха да си закупят от цялата гама на избата. Тук, наред с най-новата серия „Четири сезона“, в която пролетта избухва със „Совиньон блан и Семийон“, свежестта налятото се крие в „Траминер“, есенните цветово се усещат в „Пино ноар“,а зимата е стоплена от „Каберне фран“, можеха да се намерят и   голяма част от вината, носители на престижни национални и международни награди като „Монограм Мавруд по Рубин 2009“, спечелил злато не само в Германия, но и наградата на френските енолози във Vinalies Internationales, Paris, „Монограм Шардоне Барик 2011 г.“ спечелил бронзов медал на Chardonnay du monde, Бургундия, Франция, Blanc Cuvee 2012, наградено със златен медал от Selections Mondiales Des Vins Canada 2013 г., Розе кюве 2012, спечелило ордена „Кавалер на розата“ в Карлово и много други забележителни с вкусовите си качества вина на „Вила Юстина“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *