Начало » Светът на Виното » Винарска изба „Брестовица” залага на възраждането на традиционните сортове

Винарска изба „Брестовица” залага на възраждането на традиционните сортове

На тазгодишната „Винария“ винарска изба Брестовица пожъна огромен успех сред ценителите и почитателите на божествената напитка. Произвежданите тук вина излъчват топлината и очарованието на южните райони и се отличават с плътния си вкус и плодов аромат.

Управителят на инарска изба „Брестовица“ ни разказа за новостите, успехите и трудностите, които стоят пред винопроизводителите.

„Интересът на търговци и потребители към нашите вина тази година беше изключително силен. Разбира се, най-голям беше към младите ни вина, които получиха златния медал на фестивала на младото вино през ноември. Младият рубин получи най-големи адмирации сред ценителите и потребителите. Запази се и традиционният интерес към нашето „Розе“, което се произвежда също от сорта рубин, както и към наложените вече серии „Максиминус Тракс“ и „ Еригон“. Новост в серията „Максиминус Тракс“ е виното от сорт мавруд, което пуснахме на пазара сравнително скоро, но то получи много висока оценка и от специалистите и търговците, според които, колкото и нескромно да звучи, това е най-доброто вино от този сорт, произвеждано в региона. Ние сме изба, която залага на производството и популяризирането на типично български сортове вина мавруд, рубин, белите мискет, димят, а от тази година се опитваме да наложим и позабравения сорт памид. Търсим възраждане на стари сортове, защото памидът е традиционен хилядолетен сорт от времето на траките, който доскоро е бил типичен за нашите земи, но с времето е позабравен и почти унищожен. Идеята ни е да се опитаме да го популяризираме не само на вътрешния пазар, а да го наложим и в чужбина. Радвам се, че младото вино памид срещна добри отзиви и се прие освен от публиката и от специалисти и търговци от чужбина. Макар и да е по-трудно да се налагат традиционните български сортове, вместо да се следват модните тенденции, както правят повечето наши колеги, ние сме избрали този път, защото смятаме, че едва ли ще успеем да се конкурираме с големите производители на вина, като Франция Италия, Испания, но можем да пробием с типичното, характерното българско, което е интересно и в чужбина, защото се отличава от наложените там. Разбира се, че няма как да избягаме и от тези световни тенденции, и затова имаме в асортимента си и такива наложени сортове като мерло, каберне, като ги комбинираме с наши типични. Поради тази причина и едно от най-добре приетите некупажни вина е каберне и рубин от серията „Максиминус Тракс“, което вече десетилетия се радва на огромен успех. Определено интересът на потребителите е към купажните вина, защото различните комбинации дават възможност за много по-голямо богатство на вкуса, на повече нотки и нюанси.

В последно време към нашите вина голям интерес проявяват търговци от Китай, Индия, Русия, Казахстан и някои по-екзотични страни, като Виетнам, също приемат много добре нашите вина. В тези държави културата на потребление на вино нараства главоломно за кратко време, като достига някъде почти 30%, и затова те са с голям потенциал за българските винопроизводители.

Нашето производство се приема много добре в чужбина, защото вината се произвеждат по традиционна технология, като се спазват всички изисквания за качество. Избата в Брестовица е изградена през тридесетте години на миналия век, по френски стандарти, но тази година спечелихме проект за обновяването на технологичния процес, което ще доведе до още по-голямо повишаване на качеството на нашите вина.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *