Начало » Актуално » „Винария 2013“ тръгва с Дионисиево шествие и 100 литра вино

„Винария 2013“ тръгва с Дионисиево шествие и 100 литра вино

100 литра червено вино са приготвени за първите наздравици по повод откриването на изложението „Винария 2013“ в Пловдив.  Бъчвите ще бъдат разположени на пл. „Стефан  Стамболов“, където ще завърши традиционното Дионисево шествие, посветено на Международната изложба за лозарство и винарство.

Шествието ще започне в 12 часа на 2 април от градинката на пл. „Римски стадион“, ще мине по ул. „Княз Ал. Батенберг“ и ще стигне до площада пред сградата на община Пловдив. Там  всички ценители могат да опитат продукцията на известен винзавод и да видят изпълнения на фолклорния ансамбъл „Тракия“.

Това е едно от артсъбитията, включени в съпътстващата програма на  „Винария 2013“, която ще се проведе от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив.

Изложбата „Артрозалиада“ е вдъхновена от традициите на  древните тракийски празници на виното. Тя представя 64 творби от 35 автори в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, под мотото  „Живописен пир на любовта и виното“ в палата 11. Авторите са  студенти и преподаватели във  Факултет по изобразително изкуство на Великотърновския университет  “Св.св. Кирил и Методий”.

Приказно-митологичен свят, изобразен върху мащабни платна, е създал Дончо Дончев  за експозицията „Карти за игра“. Сатири, жени, гроздове и вино са представени като валета, дами, попове и аса, те внушават опиянението от веселието, игрите и любовта, обяснява авторът.  Изложбата ще бъде открита на 4 април в 14 ч  в палата 11.

Ценителите на виното могат да научат още тайни за него в блицкурса за начинаещи „Магията на дегустацията“ на известния италиански сомелиер  Маурицио Ферери. Неговите умения ще са полезни и на ресторантьори, които искат да  предлагат качествени напитки. Обучението ще се състои на 4 и 5 април от 11 до 12 ч и от 15 до 16 ч в палата 11. Цената на билета  е 10 лева.

Аромати и вкусове на подправки, билки и плодове отличават новите колекции  вина, които ще бъдат представени на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2013“ от 3 до 6 април.

Любителите ще могат да видят  последните разработки на български и чуждестранни фирми.

Новост в европейски мащаб са продуктите на „Гулбанис вайн“. В тях се експериментира с ванилия и други подправки, горски плодове, ягоди, билки. Така  вината получават многопластов аромат и свежест.

В тях се срещат ухания на цитруси, шоколад, кафе, кокос, цветя. Бяло сухо вино с дъх на  прясно сено и  люляк присъства в асортимента на изба  „Логодаж“. Розе от мавруд  с  коралови нюанси в цвета и сладък финал ще покаже една от най-новите наши изби – „Манастира“. Лек вкус на чушка се усеща в някои от вината на изба „Златен рожен“, която използва билки, горски плодове, дива вишна,  ябълка и череша.

Някои от производителите подлагат на прецизна селекция гроздето, което слагат в бъчвите, за да гарантират качеството. Винпром „Пещера“ например е използвал едва  1/3 от реколтата в производството на вина от сортовете „Каберне фран“ и „Сира“. Това са новите две попълнения в елитната колекция  „Домейн Пещера“, която може да се види в експозицията на най-големия изложител  наред с популярните продукти на компанията.

Винарски изби вече започнаха нарочно да намаляват добивите от лозовите масиви, за да се подобри вкусът на гроздето. Червено сухо премиум вино, направено по този начин, ще покаже изба от Македония. В нейните продукти също има екзотични нотки, постигнати с добавка на пипер, босилек, липов цвят, бъз, стафиди и 11 вида плодове.

Още много новости  ще демонстрират участниците в  21-ото издание на  „Винария“. Част от тях се състезаваха за наградите – приза „Златен ритон“, златни, сребърни и бронзови медали. В надпреварата участваха  45 фирми, като 20 от тях бяха  от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Бяха представени над 400 проби от вина и 60 от ракия и други спиртни напитки. Имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 3 април.

Посетителите на „Винария 2013“ могат да опитат еликсирите, наградени в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, да видят новите колекции на български и чуждестранни производители. Водещи компании от 13 държави предлагат технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *