Начало » Актуално » „Вила Юстина“ не прави компромис с качеството на виното (интервю)

„Вила Юстина“ не прави компромис с качеството на виното (интервю)

Винарска изба „Вила Юстина“ закри гроздобера и затвори бъчвите с новото вино, а собствениците поканиха лозарите, винарите, технолозите, търговците, управителите, мениджърите и своите приятели на прекрасно тържество, което се състоя в дегустационната зала в с. Устина.
Всички заедно отбелязваха края на една трудна, но и интересна кампания, като се забавляваха с музика, танци, вкусна храна, прекрасни вина и много непринудено настроение.

1959521_755100717889429_7738086574224885991_n

Любителите на виното, които все още не са успели да се насладят на  великолепните вина на „Вила Юстина“, могат да го направят по време на „Дефиле на младото вино“, което започва този петък – 28 ноември в Стария град. Изкусителните млади вина, както и подбрана селекция от минали реколти на „Вила Юстина“, ще можете да откриете в ресторант „Граждански клуб“. И тъй като събитието е „Дефиле на младото вино“ винопроизводителите ще покажат по едно младо червено и бяло вино, както и едно розе, с които ще спазят традицията на фестивала.

На празника в с. Устина се срещнахме с управителя на „Вила Юстина“ Добрина Палаурова, която разкри пред микрофона на old.europlovdiv.com какви са били трудностите при отглеждане на гроздето, как са успели да се правят с предизвикателството на времето и защо вината на „Вила Юстина“ са с неизменно добри качествени показатели.

Наистина, имахме една трудна година, свързана с отглеждане на лозето, но благодарение на прекрасното технологично оборудване в нашата изба и благодарение на великолепните енолози, които се справиха отлично, няма да имаме проблеми с качеството на виното. То ще бъде с такова качество, каквото е било и в предходните години. И тази година ще се радваме на едни добри вина“, каза Добрина Палаурова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На въпроса, дали заради не добрата реколта тази година, те са внасяли грозде от чужбина, както направиха не малко винопроизводители у нас, Палаурова категорично заяви „Ние никога не бихме си позволили да внесем вино от чужбина, защото наше кредо и наша политика е, да правим вино от собствените лозя и да купуваме само от сортовете, които няма да се развият правилно на нашия тероар. Истината е, че тази година преработихме по-малко грозде, отколкото обикновено, но предпочетохме да преработим толкова, колкото ще ни позволи да получим виното, което ние искаме. Не правим компромиси с качеството за нищо на света!“

За отличното качество на вината, произвеждани във „Вила Юстина“, безспорно огромна роля  имат и най-новите техники и технологии във винопроизводството, разработени от водещата в тази сфера фирма „ТОМИКА-МЕТАЛ”, с чийто уреди изцяло е оборудвана избата.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Управителката на „Вила Юстина“ разкри, че в района на Перущица, макар, че е известен с червените си сортове грозде, на местността „Горката“, където се намират техните собствени лозови масиви, почвеният състав е подходящ най-вече за производство на бели сортове грозде Шардоне, Совиньон блан, Алиготе, Траминер и Семийон. От червените, тук се отглеждат Пино Ноар, Мерло и Каберне Фран, които също са с много добри показатели. Тази година са засадени и площи с мавруд и рубин.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В чужбина все още не са търсени толкова много вината, произведени от типично български сортове грозде, но изключение прави виното „Мавруд и рубин“, превърнал се в синоним на „Вила Юстина“. Виното печели много награди и голяма популярност не само у нас и в Европа, но вече е познато дори в Китай.

За нас не е изненада, че най-скъпото ни вино свършва най-бързо, защото то вече е намерило своите верни почитатели. Но и бялото вино, един много добър купаж с перфектно съотношение цена качество, се радва на огромна популярност“, каза управителката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Според Палаурова, културата на потребление на вино в България се е повишила чувствително в последните години и българинът се е научил правилно да съчетава виното с храната, както и да търси и консумира качествени вина.

Точно поради тази причина „Вила Юстина“ предлага и бранда FOUR SEASONS WIN, който разработва чистосортовите характеристики на четири вида сезонни вина. В тази серия ще откриете предложение за всеки сезон: За пролетта е Совиньон Блна х Семийон, което безупречно се съчетава с пролетните салати. Лятото е с характеристика, която най-много подхожда на изключително елегантния Траминер. Предложението за есента е лекото червено вино Пино Ноар , а за зимата е подходящо Каберне Фран.

10733992_757484717651029_7154678621677211656_n

Не мисля, че има модни тенденции, но българинът повишава своята винена култура. В Европа отдавна са разбрали, че трябва правилно да съчетават виното с храната, за да могат да получат максималното удоволствие. Иначе би загубило и виното, би загубила и храната!“, казва Палаурова.

В прикачения файл можете да чуете цялото интервю с Добрина Палаурова, а всички ценители на качественото вино, са добре дошли на щанда на „Вила Юстина“, който по време на „Дефиле на младото вино“, от 28 до 30 ноември, ще бъде разположен в ресторант „Граждански клуб“ в Стария град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *