Начало » ECCE HOMO » Великолепни изложби бележат почивните дни (галерия)

Великолепни изложби бележат почивните дни (галерия)

В най-кратката работна седмица станахме свидетели на множество интересни изложби. За радост предстоят и шест почивни дни.

По време на празниците можете да изберете няколко разнородни, но безспорно великолепни изложби, които бяха открити наскоро и отново доказаха, че Пловдив с основание носи името „град на художниците“.

Не само пловдивчани, но и гостите, които ще изберат да посетят един от най-древните градове в Европа, ще могат да се докоснат до изкуството на стойностни творци.

Във фоайето на Народна библиотека „Иван Вазов“ можете да видите прекрасната експозиция с картини на Лили Кючукова „Танго за двама“. Изложбата е в памет на съпруга на художничката, скулпторът Ален Роа, който ни напусна преди година.

Мотото на изложбата е провокирано от една пластична творба на Роа – „Танго” и неговия стих: „Не бъдете тъжни и сериозни! Продължавайте да се смеете на това, на което се смеехме заедно. Аз вече съм далече, просто съм във вашите спомени… „

Пословична беше не само любовта между французина и красивата пловдивчанка, но и невероятният творчески тандем, който успяха да създадат двамата.

Ален Роа освен световно признат скулптор, се оказа, че е бил и великолепен поет, а гостите на изложбата имаха уникалния шанс да видят и оригиналната книга със стихове на Ален Роа, която е илюстрирана с рисунки на неговата съпруга Лили Кючукова. В експозицията е и пластичната композиция „Танго“, представляваща мъж и жена потънали в страстен танц.

Картините на Лили са добре познати на публиката.

„Без дубликат – сред женската живопис, без аналог – сред мъжката, това е Лили Кичюкова, тази изящна отломка от духа на Париж, но не на този днешен грозен и отвратителен Париж на предградията, на запалените автомобилни гуми, на африканската и арабската децивилизационна вълна, на циганските просяци на Източна Европа, а онзи – сияйно-красивия Париж на Лотрек, Реноар, Моне, Мане, Дега, на „Крачещият Човек” на Роден, на фалосно-силуетната Айфелова кула и, разбира се, на най-великия от това време – Гийом Аполинер.“, казва за творчеството на Лили Кючукова писателят Недялко Славов.

Друга интересна изложба беше отрита в галерия „Дяков“. Художникът Андрей Янев гостува отново на пловдивчани, но този път с изключително впечатляващи сюжети и образи. Съзерцателност и самовглъбеност, доброта и смирение лъхат от неговите фигурални композиции.

Ангелските образи, лавровите клони и маслинови дръвчета ни вдъхват спокойствие и ни карат да станем малко по-добри и обичащи света около нас.

Концептуална изложба скулптура „ Храмът на Венера или колоните, които крепят небето” откри Спартак Дерменджиев–Парис в галерия „Възраждане“.

Характерните за твореца изящно изрвайни бикове и коне впечатляват с експресивното си движение и събуждат желание за диво препускане из степите.

Основната тема на изложбата, обаче е  „Храма на Венера“ или колоните, които крепят небето” . От зората на своето съществуване човекът задава въпроси. Кой и как е създал света? Земята, Слънцето? Звездите? Какво крепи Земята? Кой и как е създал човека? Растенията? Какво следва след смъртта? Какво крепи небето?!  Въпроси за сътворението на света, за човека и природата, за живота и смъртта. През вековете отговорите са различни, но  въпросите, въпросите са едни и същи. Колкото по-отдалечени във времето са, толкова отговорите се доближават до легендите и митовете. Толкова по-вълнуващи и поетични са. Но един въпрос сякаш човек е забравил да зададе. Може би защото всеки знае отговора. Или защото през вековете отговорът е един и същ? Или защото няма отговор на този въпрос? Отговор свързан с усещането за живот, с надеждата, с желанието за  живота. Пластичната скулптурна композиция озаглавена с това име дава и авторовия отговор на въпроса: Какво крепи небето?

Галерия „Червеното пони“ откри сезона с впечатляваща живописна изложба, която събра в китния двор на къщата на Начо Културата петима автори, колкото различни, толкова и обединени от темата „Пейзажът“.

Платната на Стиляна Узунова, Иван Шишков – Шишо, Илия Йончев, Данчо Григоров и Марин Христов допринесоха за велеколепното настроение на всички, които присъстваха на откриването. Единствената дама в проекта 5х5, която представи четири впечатляващи живописни платна, е и гримьорка във формата „Като две капки вода“.

Пейзажите на Илия Йончев с меките, потъващи в мъгла нюансирани цветове и светлинни ефект и с мрачните сиви облаци, доста напомняха картините на великия английски художник Джоузеф Търнър. Явно подобна живопис доста се хареса на посетителите, защото първата откупка беше именно картина на Илия Йончев.

Данчо Григоров също направи изключително приятно впечатление. Много колорит и настроение се изливаше от платната, а най-малката картна сякаш носеше пъстротата на всички цветове на дъгата, вплетени в интересна композиция.

Иван Шишков-Шишо представи своята жизнерадостна живопис, която директно ни отведе в жаркото лято, сред житни ниви и на брега на лазурното море. Толкова настроение и енергия има в картините на Шишо, че дори и мрачното настроение в миг се изпарява, след като се изправим пред платната на твореца.

Платната на напусналия на преди 26 години русенски художник Марин Христов безспорно бяха гвоздеят на експозицията. Пейзажите му са подбрани от различни творчески периоди и изобразяват полето и хълмовете край Русенски Лом и Дунава, които са били сред предпочитаните сюжети от Марин Христов. Нарисувани са с много дълбочина, в топли багри и неотменно огрени от слънчевите лъчи.

Ако и вие сте сред ценителите на изящното изкуство, не пропускайте през почивните дни да посетите поне една от тези прекрасни изложби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *