Начало » Актуално » „Великият майстор“ и „Полунощни деца“ тази вечер на Киномания

„Великият майстор“ и „Полунощни деца“ тази вечер на Киномания

Най-новият филм на великия Уон Кар Уай „Великият майстор“ можете да гледате от 18:30 часа в Лъки синема. Южен Китай, 1936 г. Ип Ман, менторът на Брус Лий, е начело на училището за бойни изкуства „Уин Чън“. Той е посетен от великия майстор Гун, който иска да обедини неговото със своето училище, намиращо се в Северен Китай. Самият Гун възнамерява да се оттегли и да обяви за свои следовници Ип Ман и дъщеря си Гун Ър. Двамата съперници си устройват дуел и помежду им прехвърчат искри на спотаена страст. Но след дуела всеки поема по своя път и в следващите години се срещат само спорадично.

Версията на Уон Кар Уай на историята на Ип Ман е визуално зашеметяваща драма, която се фокусира не само върху съперничеството между северните и южни школи по бойни изкуства, но обръща внимание и на въздействието от Китайско-Японската война, и от надигащия се комунизъм. Но преди всичко Великият майстор е трагичната любовна история на Ип Ман и Гун Ър. Виртуозният им дуел, хореографиран от аса Юен У-Пин, е изпълнен със страст и взаимно привличане.

От 20:45 часа на екрана ще оживее романа на Салман Рушди „Полунощни деца“. Появил се на бял свят точно в часа на обявяването на независимостта на Индия, Салем е разменен при раждането си и вместо да бъде обречен на бедност, заживява в богато семейство. Тази подмяна, както и загадъчните телепатични способности на Салем, оформят житейския му път, и той предприема символично пътешествие из конфликтите и ежедневните трагедии на модерна Индия.

Екранизацията на Мехта на класическия роман на Рушди предлага удивително съчетание на семейна сага, политическа алегория и магически реализъм, подплатено с темите за класовата, етническа и религиозна идентичност. С чувствената операторска работа на аса Джайлс Натгънс, разкошната сценография и изкусното сливане на стилове, филмът на Мехта майсторски съчетава комичните и еротични елементи, присъщи на Рушди.

 

Пълната програма на КИНОМАНИЯ, може да намерите на boxoffice.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *