Начало » Лица » Васил Стоев гостува с приказни пейзажи в новата галерия „ Жорж Папазов”

Васил Стоев гостува с приказни пейзажи в новата галерия „ Жорж Папазов”

Да прерисуваш не е изкуство, когато няма нещо, което те е провокирало и те е накарало да мислиш в определена посока.

Васил Стоев, е голямо име в българската живопис, познато и ценено не само у нас, но и в чужбина. Не случайно, преди години две негови картини са продадени от аукционна къща „Сотбис“.

Точно два дена преди старта на осмото издание на Нощ на музеите и галериите, на 19 септември, в новата зала на галерия „ Жорж Папазов“, Васил Стоев ще представи поредната си самостоятелна изложба. Срещнахме се с художника, за да сподели с какво този път ще изненада почитателите си.

– Дочух, че подготвяш нещо ново и не показвано до сега. С какво ще ни изненадаш?

– Така е. Подготвил съм пейзажи, които може да се каже, че са едно своеобразно връщане назад във времето.

Интересното е, че когато завърших художествената академия и бях силно впечатлен от книгите за импресионисти, грабнах семейството си и отидохме в Розовец, от където е родът на съпругата ми, за да рисувам пейзажи. Тръгнах аз с платното и боичките по байрите, досущ като импресионист, да рисувам природа. И да ти призная честно, такава скука никога не съм преживявал! Защото се оказа, че няма никакво творчество в копирането на това, което виждаш. Да прерисуваш не е изкуство! Когато няма нещо, което ти е направило впечатление, което те е провокирало и те е накарало да мислиш в определена посока. Разковничето е във възпроизвеждане на емоциите, а не в техническото изобразяване на действителността, колкото и красива да е тя. Тогава направих няколко пейзажа, но после, почти във всичките следващи изложби съм наблягал на фигуралните композиции.

– А сега, какво те накара да се върнеш към пейзажа?

– Много отдавна в същност съм си мислил да изведа пейзажа на по-предан план, защото определено имах нужда да поработя и в тази посока. Този път съм се опитал да работя на големи формати, защото емоцията, която сега ме кара да рисувам е такава.

Истината е, че посещението ми в Лондон, където имах изложба по време на олимпийските игри това лято, много ми помогна и ме накара да опитам отново.

 

 

Живеех от другата страна на Хайд парк и всеки ден по два пъти минавах през този прекрасен парк. Голяма красота! Всичко е потънало в цветя и зеленина. Дори по уличните лампи са окачени кошници с изключително красиви цветове, а една къща от горе до долу беше обсипана в цвят! Изключително красиво, като в приказка!

И това наистина ме провокира, когато се върнах тук да започна да рисувам едни по-екзотични пейзажи.

Тогава дойде и поканата от Ваня Атанасова, да гостувам в новата зала на галерия „ Жорж Папазов“ в Нощта на музеите и галериите

Всичко което ще види публиката е рисувано специално за тази изява, която е първата самостоятелна изложба в новата галерия. Преди мен имаше сериозно присъствие от такива колоси като Вежди Рашидев, Светлин Русев, Емил Стойчев и Захари Каменов, които участваха заедно в експозицията „Цветя за Георги Трифонов“ в памет на големия български творец.

– Колко са платната, които си подготвил?

– Подготвил съм около двадесет големи формата, които се надявам, че ще бъдат посрещнати добре от публиката и истински ще зарадват ценителите.

Автор: Ваня ТРИНГОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *