Начало » Актуално » „Уроборос” или едно екзотично пътешествие във времето

„Уроборос” или едно екзотично пътешествие във времето

„Уроборос” – така писателят Иво Георгиев вижда своя роман, който бе представен в книжарница „Хермес”, гр.Пловдив, на 27.03.13г. Уроборос  е символ на змия,захапала своята опашка- символ, съществуващ от хилядолетия, в чиято семантика има множество разнообразни интерпретации. Една от тях е безкрайността и кръговрата. Според Иво обаче най- подходящо е възприемането на символа като знак за самоунищожение. По време на представянето на романа той сподели, че един от героите му се е отдал на депресията, на отчаянието и се самоунищожава, самоизяжда се също като тази змия.

Романът е провокация, в която се преплитат средновековна ерес, любовна история и екзотично пътешествие. Ето какво е неговото виждане за страхотен роман: „Разстилате сюжета на няколко пласта, между тях слагате плънка от тъга, ирония, смях, щипка ерес, чаена лъжичка абсурд, любов на вкус, поръсвате няколко истории за прасета, няколко безумни, но брилянтни скокове между XIV и XX век.”

Авторът споделя, че действието се развива на остров Корсика, където действително е бил на екскурзия. След като се прибрал научил за ерес, която е съществувала през 14 век на острова и в своя роман той изгражда мост между тази и нашата епоха. „Има малко сведения за тази секта, знае се че е наследник на нашите богомили. Умишлено не съм се задълбочавал за връзката с богомилите , защото напоследък в доста книги от нашата литература тази тема е била обхващана. Исках да се дистанцирам, за да не става банално, за да не се препокривам.” –споделя авторът.

Един от героите му казва, че писането е терапевтично. За това дали и романа на Иво е терапия за него, той споменава, че би могло да се възприеме по-скоро като катарзис. Зависи на какъв духовен етап се намира- дали е в депресия или подем.

Иво пише романа в продължение на 5 години, а през този период непрекъснато го е редактирал- „ Не се чувствах удовлетворен и многократно пренаписвах романа , бях критичен към себе си по отношение на стила. Дори аз съм забравил как е бил в първоначалното си състояние и какво съм допълнил. Не съм и чел романа от край до край в завършения му вид. Но това неудовлетворение всъщност ми помогна да надграждам написаното, да го доусъвършенствам.  Дори заглавието променях няколкократно, едно от които- „Дали това са само мои очи?”- поетично, но дълго.” Писателя твърди,че не си е поставял определен срок за написването му и не е от този тип автори, които се стремят да издават свои творби всяка година- ковачи на продукция.

Иво Георгиев е автор и на стихосбирките „В по-лошата половина на гората” и „От вътрешната страна на очакването”. През 2002г. записва и издава албум с авторски песни- „грАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК”. Пише и разкази, сред които „Исус ми прати SMS”. На този етап той се е отдал на прозата, което по неговите думи се дължи на натрупаният житейски опит и все по-рядко посвещава времето си на поезията.

Автор :  Биляна Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *