Начало » Актуално » „Творилницата“ събра хора с нестандартен дух от цялата страна

„Творилницата“ събра хора с нестандартен дух от цялата страна

Всички знаем, че Еньовден е празникът на билките, магиите, пророчествата и лятното слънцестоене.

И когато човек е сред природата, най-силно може да усети мистиката и огромната енергия на този мистичен празник.

В последните години на много места у нас този ден се отбелязва с различни ритуали и събития.

В с. Триград и по-специално в хотел „Аркан Хан“ от няколко години също отбелязват дненят на лятното слънцестоене с весел арт-хепънинг наречен “ Творилницата“, на който се събират хора от цялата страна, за да покажат своето творчество или да се позабавляват сред природата.

Незабравимо беше прежибяването на всички, които този уикенд се се отдадоха на природата, на изкуството и купона.

В пространството на култовия “ Бар самар“, непосредствано до конната база “ Аркан“, бяха разположени импровизираните ателиета на керамиците, живописците, скулптурите, дърверезбарите. Имаше дори и „кулинарно ателие“ в което всеки желаещ можеше да декорира със захарна глазура, предварителни пирготвени кексчета. Гостите имаха възможност да ги дегустират и да дадат  оценката си, а най-красивото „произведение“ беше удостоено със „специална награда“. Освен, че бяха изключително привлекателни, кексчетата се оказаха и много вкусни.

Един от майсторите, които бяха пристигнали специално от Пловдив за да покаже красивите си каменни бижута, не смогваше да изпълнява поръчките на всички желаещи. На място той майстореше колиета и пристени от гранит и базалт, а някой от по-любопитните гости бяха решили да разучат тънкостите на стария занаят.  Друга голяма атракция беше керамичното ателие, в което  керамичката София Христозова показваше как парче глина се превръща в истинско произведение на изкуството. Десетки гости опитаха с ръцете си да измайсторят купички, вази или пепелници, които взеха със себе си като спомен от “ творилницата“.

Най-забавно от всичко обаче беше ретро-фотото, където всеки имаше възможност да сложи тоалет от преви век и да запази на снимка нестандартната си визия.

Сред гостите на празника беше и актьорът от пловдивския театър Симеон Алексиев, които се дигизира като Тарзан и не спря да се забавлява през цялото време. Съпругата му Ирен Алексиева също демонстрира актьоркски талант, като първо влезе в ролята на придворна дама, а вечерта се беше барнала като циганска врачка с черен зъб и гледаше на ръка на желаещите.

И макар насред Родопите, в крък със събитията, тук се проведе мълчалив протест. Десетина човека от групата янаха конете и развяха българския трибагреник за да покажат своята съпричастност със ставащото у нас.

Истинският купон обаче започна с изгрева на впечатляващата пълна луна, която заедно със запаления огън, привадаше на нощното приключение истинско мистично настроение.

Пазарджишката група “ Roka Rolla“, която беше зарязала другите си ангажименти, единствено за да участва в събитието в Триград, цяла нощ забиваше яки рок и блус парчета, както и обичаните от всички неостаряващи български песни.

С много настроение, бира и танци, купонът продължи почти до изгрев слънце.

На следващата сутрин обаче, организаторите ни бяха приготвили поредната великолепна изненада. В двора на “ Бар самар“ беше пристигнала колоритна баба от Триград, облечана в традиционните за региона дрехи, която демонстрира как се прави истинско домашно масло. След нощните лудории, масълцето, както и останалия след производството му “ отпадъчен продукт“ мътеница, се оказаха най-доброто средство за лекуване на махмурлук.

Родопските песни, които специално за гостите изпълни колоритния Бай Мастичката от селото, бяха прекрасен завършек на незабравимия уикенд.

Всички си тръгнаха леко натъжени защото, дори и прекрасните преживявания си имат своя край, но домакините от “ Аркан Хан“ обещаха на приятелите си и всички, които по една или друга причина не бяха успели сега да се включат, че в края на лятото ще повторят събитието.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *