Начало » Актуално » Тържествен ритуал за старт на гроздобера в „Домейн Юстина”

Тържествен ритуал за старт на гроздобера в „Домейн Юстина”

С молебен, отслужен от отец Тодор от църквата Св. Богородица официално стартира гроздобера в лозовите масиви на пловдивско. Земеделският министър проф. Димитър Греков даде официалния старт на гроздобера  на лозови масиви на „Домейн Юстина”, в село Устина.

Министърът символично откъсна първата чепка грозде, от сорта каберне фран и дори помогна на гроздоберачите да натоварят гроздето на платформата. Греков сподели, че тази година реколтата се очаква да бъде изключително добра, защото съчетанието между захари, киселини и багрилни вещества е много добро, захарността вече минава 25%, което по думите му налага гроздоберът да започне по-рано.

Министърът поздрави стопаните на „Домейн Юстина” за отличните грижи и добрия вид на лозовите масиви и като каза, че българското вино съчетава прекрасните климатични и почвени показатели с любовта на хората, които се грижат за него.

 

Празникът се оказа двоен, защото собственикът на една от най-бързо развиващите изби в региона, Милко Цветков, имаше и рожден ден. По този повод, гостите опитаха от прекрасното шампанизирано вино на „ Домейн Юстина”.

Освен министър Греков, тук бяха и областният управител Венцислав Каймаканов,  изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, председателят на Националната лозаро-винарската камара Пламен Моллов, председателят на Регионалната лозаро-винарска камара “Тракия” Константин Маджаров, кметове и земеделски производители от региона, както и гости от Китай и Америка. Специално за  тържеството, в Устина пристигна и бившия областен управител и настоящ депутат Здравко Димитров в компанията на очарователната си дъщеричка.

Лозето на винарската изба е оградено от планински била, а мястото е невероятно. В единия край на лозовите масиви се издига кула, от която се открива прекрасна гледка към полите на Родопите. Лозовите масиви, които са близо 300 дка. са разположени на южния склон в местността Горката и са изградени в партньорство с френска фирма.

След официалната част, тържеството се пренесе на територията на „ Домейн Юстина”. Гостите останаха изключително впечатлени от разходка из избата и новата дегустационна зала. Министър Греков явно е познавач на вината на „Домейн Юстина”, защото без колебание се насочи към истинската гордост на избата –  Rose Cuvee 2012, което само преди месеци получи две отличия на ROSE WINE EXPO 2013и  BIWC 2013. Присъстващите на тържеството имаха възможност да се насладят на едни от най-добрите серии вина на „Домейн Юстина” – Monogram и Prima.

Избата е изключително популярна на клиентите си както с чисто сортовите си вина от серията, така и с производството на купажни вина, направени по най-добрите италиански и френски традиции.

 

В новата дегустационна се провеждат както чисто специализирани дегустации, така и различни пакети за всички любители на гроздовия еликсир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *