Начало » Актуално » Три посоки – трима автори, разсъждаващи върху вечните истини

Три посоки – трима автори, разсъждаващи върху вечните истини

Определено най-значимото културно събитие на седмицата се оказа изложбата „ Три посоки”, която събира трима живописци от различни поколения – Станимир Видев, Здравка Василева и Кирил Харалампиев.

Общото между тях е не само отношението и ползването на живописта като медия и изразно средство  но и факта, че са представители на една „школа“,възпитаници на едно и също ателие по живопис в Художествената академия.

 

 

 

 

 

 

Изключително популярния за пловдивчани Станимир Видев отново не пропусна да изненада приятно почитателите и приятелите си, които бяха препълнили галерията.

Водещата тема – „Жената“, доминира и е вдъхновена от възвишеното му отношение, изпълнено с благородни чувства към жената и майката. Той представя жената като муза, като приятелка и модел, дори и като нещо далечно, но обсебващо мислите, изпълнена с лукавство, жената съблазнителка, жената в миг на размисъл или в интимен момент. Това са състоянията, които е уловил Станимир Видев в картините си и които разпалват въображението на всички, които са ги зърнали поне за миг. Невероятни цветови вибраци, силно въздействащи и наситени емоционално, третират любимите му теми за любовта, женската красота и понякога трудните отношения между мъжа и жената. Те провокират сетивата на зрителя и го карат да се потопи ви интимния свят на художника.

Не по-малко експресивни са пейзажите на най-младия участник, Кирил Харалампиев, който представя силна, ярка и овладяна чисто абстрактна живопис.

Между тях, не само като възраст, баланс в експозицията внася Здравка Василева с нейните спокойни естетски интериори, с нежното си женско чувство за красота, предадено умело чрез едно надникване през отворения прозорец.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *