Начало » Актуално » Търгът за къщата-музей на Слона за малко да се превърне във фиаско

Търгът за къщата-музей на Слона за малко да се превърне във фиаско

От пълно фиаско беше застрашен търгът, който Мия Божилова беше организирала за възстановяваното на къщата-музей на баща си – Георги Божилов-Слона.

Добре, че специално за да се включи в търга беше дошъл колекционерът Димитър Инджов, който в крайна сметка се оказа и единствения участник.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Макар, че организаторите са били разпратили множество покани на бизнесмени, политици и управници, снощи на търга не присъства абсолютно никой. Вероятно оправданието на всички е в предизборната кампания, която върви с пълна пара, но ако декларираното желание от всички тях за подкрепа на изкуството и културата беше истинско, а не само поредното демагогско клише, поне по един представител от политическа сила би трябвало да присъства на търга. На представители на общината пък едва ли някой се е надявал, поради простата причина, че на всички, занимаващи се с култура в този град е ясно отношението им към събитията от културния календар под тепетата.

01-2013-04-25 19.18.28

Но да се върнем на търга. Въпреки, че дворът на „Червеното пони” беше препълнен с хора, основната част от тях бяха художници, които са предоставили творбите си за благородната кауза.

След като стона ясно, че Димитър Инджов е първият и единствен участник, така или иначе, водещата на търга Вихра Григорава, заедно с организаторите, взеха решение той да се проведе, като картините ще бъдат продадени само със задължителната първоначална стъпка от 50 лв.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За щастие, г-н Инджов е един от най-големите познавачи и ценители на живописта в града, който скоро показа пред пловдивчани част от прекрасната си сбирка. Той отново доказа, че е един от малкото хора, които не жалят средства за съхраняването и опазването на произведенията на стойностните български творци.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Под изтегления за участието в търга №8, Инджов подбра и закупи десет изключително добри платна и една пластика.

Първата картина, която попадна в полезрението му беше прекрасно маслено платно на Андрей Даниел, следващия избор се спря на акварел на Ицко Мазнев, композиция изпълнени в смесена техника на Йохан Артинян, две прекрасни литографии на Кольо Карамфилов, картини на Милко Божков, Станимир Видев, Стоян Цанев и Янко Ненов. На търга Димитър Инжов стана собственик и на прекрасната пластическа творба на Лина Маджарова – „ Деметра”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Единственият ценител, който достойно отсрами колегите си, се сдоби с единадесет изключителни творби на обща стойност 7750 лв.

След „търга”, за благородната кауза за възстановяване на ателието на Георги Божилов, във Фондация „Георги Божилов- Слона“ останаха точно 3875 лв.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сред авторите, чиито платна бяха предложени на търга са Ангел Василев, Андрей Даниел,Ангел Гешев, Бояна Попова, Васил Стоев, Вихрони Попнеделев, Георги Бояджиев, Димитър Киров, Димитър Воденичаров, Жорж Сопаджиев, Илиана Манукова, Иван Шишков, Ицко Мазнев, Йохан Артинян, Йордан Калчев, Кирила Георгиева, Кольо Карамфилов, Кольо Мишев, Лили Кичукова, Лина Маджарова, Милко Божков, Моника Роменска, Милена Мишева, Михаела Иванова, Милен Джановски, Николай Певичаров, Румен Жеков, Румен Нечев, Стоян Цанев, Станимир Видев, Стефан Божков, Свилен Блажев, Яна Илиева, Янко Ненов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Голяма част от платната останаха непродадени, а дали този материал ще трогне някой от общинарите и политиците, който ще реши да отсрами колегите си, това само времето ще покаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *