неделя , 17 ноември 2019
Начало » Актуално » „Тракийската колесница ” на Димитър Киров оживя отново

„Тракийската колесница ” на Димитър Киров оживя отново

„Тракийска колесница” – монументалното  сграфито на Димитър Киров, което беше една от емблемите на Пловдив, но дълги години тънеше в разруха, оживя отново благодарение на група пловдивски творци.

Стената с великолепната творба, намираща се от северната страна на Тунела и  наричана от повечето пловдивчани „Кончетата”, от години беше с опадала на места мазилка и избледнели цветове.

Дни преди празникът на Св. Димитър и в памет на Ди Киро, един от културните символи на града беше върнат към нов живот,.

Паното беше възстановено с безвъзмездната помощ на художниците Жорж Трак, Матьо Матеев, бившата директорка на Художествената гимназия Маргарита Джарова и подкрепено от вдовицата на  Димитър Киров – Русалия Кирова.

Главен двигател на идеята за съживяването на творбата е Жорж Трак, който заедно с  Русалия Кирова издирва оригиналния картон, по който възстановява творбата.

Върху стената с размери 15 м. дължина и 2 м. височина са нанесени четири основни цвята по специална техника, която се използва при създаването на монументалните платна. Всички корекции са спазили оригиналния проект от началото на 70-те години на миналия век. Творбата притежава изключителна пластичност и релефност на рисунъка, които създават неповторимо усещане за триизмерно присъствие.

Дългогодишната спътница на Ди Киро развълнувано сподели, че е изключително благодарна на всички, които са прегърнали идеята и се радва, че отново се връща духа на големите пловдивски художници.

Русалия разказа, че сграфитото е било реставрирано за една нощ, точно както е било и направено преди години. „Спомням си как с Иван Шишков, който е племенник на друг голям пловдивчанин Начо Културата, седяхме в тази градинка цяла нощ и гледахме как Митьо пред очите ни създаде творбата. Същото се случи и сега, и буквално ме върна, като с машината на времето в онези щастливи времена.”, каза развълнувано Русалия Кирова.

 

Тя остави букет бели  хризантеми в специална ниша на стената и отвори бутилка червено вино, с което преля в памет на напусналия ни преди пет години маестро.

Бригада от майстори  и озеленители от Общинска фирма „ Градини и паркове” дори и в момента работеше по освежаването на намиращата се в основата на стената градинка, за да може повече граждани да се любуват от близо на творчеството на големия Димитър Киров.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *