Начало » Актуално » Тотев обеща ремонт, но не даде сигурност на художниците
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тотев обеща ремонт, но не даде сигурност на художниците

След продължителен отпор и силна обществена реакция, кметът Иван Тотев обеща, галерията, в която се помещава Дружеството на пловдивските художници да не бъде бутана, за да се строи на нейно място нова сграда с неясно предназначение. Това се случи на вчерашната среща с градоначалника, инициирана от  председателя на Дружеството Снежана Фурнаджиева, на която присъстваха проектантът на сградата, архитекти, както и някои от най-изявените пловдивски художници като Васил Стоев, Матьо Матеев и Иван Шишков. На срещата, Тотев се е запознал с достойнствата, но и с неотложната нужда от ремонт на сградата строена преди 40 годни за целите на Дружеството, е било постигнато споразумение да се направи основен ремонт на сградата и покривната конструкция, без тя да бъде събаряна. В момента започва работата по  проект, по който да се направи необходимата реконструкция.

По второто искане на художниците, да бъде удължен срокът им за безвъзмездно ползване за още 10 години, обаче не е бил постигнат консенсус. На този етап, художниците имат договор само за следващите три години, което поражда у тях притеснение и съмнение, че след изтичане на този период, съвсем законно, те могат да бъдат изгонени от вече реконструираната сграда.

Снежана Фурнаджиева изрази желанието на художниците, час по скоро да бъде решен и този въпрос, който ще даде необходимата сигурност и увереност, че няма да се наложи на близо 400 членове на сто годишното Дружество да напуснат своя „дом“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *