понеделник , 17 февруари 2020
Начало » Без категория » Тъмната страна на нощта в Пловдив

Тъмната страна на нощта в Пловдив

Само седмица, след като Пловдив беше обявен за културна столица на Европа, в града под тепетата едно от най-мащабните културни събития отбеляза своята десета годишнина. Тази нощ Пловдив беше по-оживен от всякога, а стотици пловдивчани и гости на града, буквално заливаха улиците, музеите, галериите, клубовете и театрите в града, за да се докоснат по свой начин до различните проявления на изкуството.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Под мотото „Тъмната страна на нощта” всички на живо можеха да видят как живее, забавлява се, твори и диша българският град, избран за Европейска столица на културата.

Улиците на града букмвално се задъхваха от множоството хора, излезли за да посетят поне част от 90-те места, на които се провеждаха различни по вид и идея събития. Изкуството показа своите хиляди лица, който можеха да се открият както в Градската художествена галерия и изложбата на Сирак Скитник, така и в атрактивните улични прояви, пърформанси, уършопи, концерти, демонстрации и спектакли.

В рамките на двата фестивални, гостите на събитието от цялата страна имат възможност да вземат активно участие в програмата и да посетят държавни и частни музеи, галерии, театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници и алтернативни пространства за в градска среда.

В тъмната част на Нощта, именно изкуството беше това, което обедини хората от различни възрасти, социален статус, политически пристрастия и интереси.

За разлика от други години, тази Нощ се отличаваше и по новия тип поведение и отношение към изкуството, което имаха хората, излезли по улиците. Нямаше ги обичайните тълпи от младежи, които се наливат с бири и пушат трева по градинките. Подстъпите към Стария град, където бяха по-голямата част от културните локации, бяха задръстени от приятелски групички и семейства, които бяха довели децата си, за да се докоснат до изкуството.

С нескрит интерес, хората се тълпяха около артистичните ателиета, в които творците разкриваха тайните на своето изкуство.

На много места имаше различни видеопрожекции, уъркшоп и пърформанси, а в Нощта участваха много чуждестранни артисти.

Френският културен институт показа изложбата „Кутия в куфар“, която беше експонирана н Къща Енчо Пиронков и представи съвременни интерпретации на Марсел Дюшан от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура и пърформанс.
В Регионалния исторически музей беше представен бъде проектът „Помогни на очите си да виждат“, който имеше за цел да даде достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати, чрез специални тактилни карти и анотации на брайл на определени музейни експонати, аудио текст ирелефни предмети, които можеха да бъдат „видени“ с ръце. Етнографския музей предложи салон за ретро-прически и всеки можеше да си избере ретро прическа. В Капана, галерия „А+“ представи пърформанса на Борислав Стоянов и Кристиян Енчев „Урбан фантазиите“, който показа изкривяването на днешния свят, през образа на един човек, който само външно живее в нашия свят, изложбата на Антония Дуенде и Велина Христова и концерт на младия виртуоз Николай Маринов.

Галерия „Ластици“ показапродукцията си през последната година.А актьорите от театър-лаборатория “Алма Алтер“ станаха част от една жива изложба. Изложба на Георги Урумов беше добълнена с атрактивен театрален пърформанс.

Тази вечер Нощта продължава с още по-интересна и наситена програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *