Начало » Актуално » „Съюз за Пловдив“ от години подкрепя Дружеството на пловдивските художници

„Съюз за Пловдив“ от години подкрепя Дружеството на пловдивските художници

На последната сесия на Общински съвет Пловдив, по настояване на Дружеството на пловдивските художници,  лидерът на „Съюз за Пловдив“ адв. д-р Дани Каназирева трябваше да внесе предложение за удължаване на договора за безвъзмездно ползване на галерията и помещенията към нея за период от 10 години, като гаранция, че художниците няма да бъдат принудени да напуснат сградата на „Гладстон“ № 32. За съжаление, то не беше гласувано поради липса на кворум, защото съветниците на ГЕРБ демонстративно напуснаха залата, недоволни от факта, че предложението в подкрепа на исканията на членовете на Дружеството на пловдивските художници идва от „Съюз за Пловдив“.

И точно защото паметта на някой е твърде къса, ще припомним само няколко факта, които говорят, че през последните години именно „Съюз за Пловдив“ е откликвал на проблемите на творците и е организирал мероприятия в тяхна подкрепа.

Още през октомври месец 2010 година, по тяхна инициатива беше организиран коктейл в подкрепа на пловдивските художници, на който още тогава се събираха средства за ремонта на покрива. Същата година, в Денят на народните будители, „Съюз за Пловдив“ организира изложбата „Глаголица и прабългарски руини“ на Павлин Петров, която беше ситуирана именно в залата на ул. „Гладстон“ №32. В края на годината беше организирана и акцията „Да покажем на децата пътя към театъра“, която имаше за цел да възпитава децата в отношение към културата, изкуството и духовните ценности. На празника, състоял се в Драматичен театър Пловдив бяха поканени над 5000 от всички детски градини в града. Но събитията, свързани артистичните гилдии не спират до тук. По случай Международния ден на театъра и празника на куклените актьори, отново в Драматичен театър – Пловдив беше даден коктейл за целия творчески екип, а по случай Първа пролет, отново беше доставена радост, но този път на възрастните хора от пенсионерските клубове, които имаха възможност да видят спектакъла „Я стане, я не стане“ на  театрална школа „Цветове на изкуството“.

През месец май 2011 година в Цар-Симеоновата градина, отново по инициатива на „Съюз за Пловдив“, беше организиран Празникът на малкия художник, където децата освен, че имаха възможност да изявят творческите си заложби, успяха да се запознаят от близо и с известни пловдивски художници, което пък провокираха интереса им към изкуството. На празника бяха раздадени повече от 200 специални награди за най-добрите рисунки, както и грамоти на участниците, а на финала, малките художници направиха една обща рисунка. За Деня на детето също бяха организирани детски тържества в различните райони, на които актьорите от Куклен театър – Пловдив зарадваха малчуганите с различни игри и забавления.

Сред инициативите, в които „Съюз за Пловдив“ взе дейно участие е дарението от  3 500 лева на Сдружение „Сороптимист Интернешънъл – Старинен Пловдив“, за издаването на фототипно издание на Втората Харитонова преправка на История Славянобългарска.

Що се отнася да сградата на Дружеството на Пловдивските художници, още в началото на 2013 година, председателят на ПП „Съюз за Пловдив“ адв. д-р Дани Каназирева настоява Общината да предостави безвъзмездно на художниците сградата на „Гладстон” 32.

И именно поради причина, че през всичките последни години от ПП „Съюз за Пловдив“ показали своето отношение си към случващото се в културната сфера на града, който през 2019 година ще носи титлата Европейска столица на културата, на преди няколко седмици Каназирева внася на сесия на Общинския съвет предложение за безвъзмездно ползване на галерията и помещенията към нея за период не от 3 години, а от 10 години, като гаранция, че художниците няма да бъдат принудени да напуснат дома си на „Гладстон“ № 32 и сградата няма да бъде съборена.

Днес в 14 часа, кметът Иван Тотев ще посети сградата на Дружеството на пловдивските художници, за да може на място да се убеди в достойнствата на сградата, която е строена преди 40 годни именно за галерия, но в последно време има драстична нужда от ремонт на покривната конструкция.

На срещата ще присъстват председателят на Дружеството  Снежана Фурнаджиева, както и видни пловдивски, които ще се опитат да убедят управниците на града, че сградата, макар според някой да не е с особено впечатляваща архитектура, е изключително функционална и е своеобразен „Ноев ковчег“, който чието предназначение е да съхрани духа на Пловдив.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *