Начало » Актуално » „Съюз за Пловдив“ няма да спрат да задават въпроси, въпреки натиска
P5111458-660x330

„Съюз за Пловдив“ няма да спрат да задават въпроси, въпреки натиска

„Никога не съм си позволявала да атакувам лично който и да било, защото за мен това е недостойно. Уважавам закона и работя с факти, а личните атаки ги оставям на някой друг“.С тези думи, адвокат Дани Каназирева коментира мерките, които от админастрацията на кмета Иван Тотев поискаха свалянето на билбордовете и материалите на „Съюз за Пловдив“.
„Винаги действаме открито, смело, с лицата си и не разпространяваме анонимки и това, което ще кажем, казваме от наше име. В Пловдив се прекрачи гранацата на уважение и към пловдивчани и към нас, като представители на хиляди пловдивчани“.
Преди близо месец е пусната заповед от кмета Тотев, с която се изисква принудителното сваляне на материалите на „Съюз за Пловдив“. Каназирева обясни, че няма никакви предизборни послания върху билбордовете на „Съюз за Пловдив“ и поради тази причина, заповедта е била обжалвана в съда. Той спира изпълнението й като незаконосъобразно, а делото е насрочено за 6 септември. „Въпреки това ние решихме да уважим позицията на кмета и заменихме посланията с такива, които нямат нищо общо с политическа пропаганда“, каза Дани Каназирева.
„Изборният закон забранява агитацията, като под „агитация“ се има придвид наличието на призив като „подкрепете ме“, „гласувайте за мен“ или номер на бюлетина, които в случая липсват. Нашите послания са всичко това, което общинските представители на „Съюз за Пловдив“ внасят като предложения години наред. Това са предложенията за намаляване на такса смет и данък МПС, задаваме въпроси за чистотата, говорим за фирмите, за здравеопазването, за Белодробна болница и за Онкодиспансера. Явно за Тотев, предложенията, касаещи пловдивчани са предизборни“, заяви Каназирева и продължи „Ако до вчера този човек беше безличен, в този момент минава към арогантно, грубо и нагло поведение. Ние искаме да му кажем, че не е собственик на Пловдив, защото Пловдив ще го има и след него. Не се страхуваме и ще продължим да говорим и в целия град, да разпространяваме своите позиции и ще го правим открито и с лицата си“.
Каназирева попита риторично, след като Тотев вече е официален кандидат за кмет и ползва административната си власт, за да упражнява натиск върху опонентите си, това не е ли конфликт на интереси? „С този човек нормална комуникация няма и той има абсолютно надменно поведение, което се засилва. Къде остана уважението, къде остана възпитанието?“, питат от „Съюз за Пловдив“ и разкриват, че имат информация, че са правени опити да се оказва натиск върху различни медии, за да не бъдат публикувани техните предложения. Каназирева каза, че вече са получили и информация за договорки в гетата. „Все още не сме започнали да говорим, но когато започнем, ще го направим с документи, с имена, ще бъдем открити и с лицата си. От днес започва такава акция, защото е срамно, в средата на XXI век, някой да ни забранява свободно да изказваме позициите си и да ги разпространяваме“, катогоречна беше адвокат Каназирева.
Председателят на „Съюз за Пловдив“ ген. Кюмюрджиев обясни, че тези послания, които са на плакатите на „Съюз за Пловдив“ биха могли да се приемат и като препоръки към екипа на Тотев. „Кой не иска чисти улици, обществен ред и законност, прозрачност при харченето на парите на пловдивчани и да се спре възлагането на поръчки на едни и същи фирми. Просто нека гръдът да стане по-добър и нека да се развива по-добре. Нние нямаме нищо против да го направи и екипът на Тотев, стига да може“, каза той. „Заслугата за това, че Пловдив стана Европейска столица на културата не е нито на кмета Иван Тотев, нито на ГЕРБ, а на екипа и на консултантите, които работеха за тази кандидатура и това пловдивчини трябва да го знаят“, завърши генерал Кюмюрджиев.
Актьорът Николай Станчев също сподели своето отношение относно случващото се в града през последните години. „Отвратен съм от такова поведение. Чудя се, дали зад гърба на кмета Тотев дали не стои портретът на Сталин, който му нашепва „който не е с нас, е против нас“? От всички кметове, които се изредиха през последните години, това е най-лошият кмет. Това трябва да спре, за да могат младите хора да останат в Пловдив. Писна ми, че от 25 години, родния ми град да слиза все по-назад по икономически показатели. Вече е извън десетката, а скоро ще бъде надминат и от Асеновград. Аз знам какво е бутафория. Фасадата е красива, но знам зад декора какво седи“, каза Станчев.
Екипът на Каназирева обяви, че за тях са важни сериозните теми от дневния ред на града и няма да позволят произволът, на който вече са свидетели, да продължи. „Пловдив ще го има и след Тотев. Никой няма да успее да ни спре и не се притесняваме да сме в опозиция.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *