Начало » Актуално » „Съюз за Пловдив“ няма да спрат да задават въпроси, въпреки натиска

„Съюз за Пловдив“ няма да спрат да задават въпроси, въпреки натиска

„Никога не съм си позволявала да атакувам лично който и да било, защото за мен това е недостойно. Уважавам закона и работя с факти, а личните атаки ги оставям на някой друг“.С тези думи, адвокат Дани Каназирева коментира мерките, които от админастрацията на кмета Иван Тотев поискаха свалянето на билбордовете и материалите на „Съюз за Пловдив“.
„Винаги действаме открито, смело, с лицата си и не разпространяваме анонимки и това, което ще кажем, казваме от наше име. В Пловдив се прекрачи гранацата на уважение и към пловдивчани и към нас, като представители на хиляди пловдивчани“.
Преди близо месец е пусната заповед от кмета Тотев, с която се изисква принудителното сваляне на материалите на „Съюз за Пловдив“. Каназирева обясни, че няма никакви предизборни послания върху билбордовете на „Съюз за Пловдив“ и поради тази причина, заповедта е била обжалвана в съда. Той спира изпълнението й като незаконосъобразно, а делото е насрочено за 6 септември. „Въпреки това ние решихме да уважим позицията на кмета и заменихме посланията с такива, които нямат нищо общо с политическа пропаганда“, каза Дани Каназирева.
„Изборният закон забранява агитацията, като под „агитация“ се има придвид наличието на призив като „подкрепете ме“, „гласувайте за мен“ или номер на бюлетина, които в случая липсват. Нашите послания са всичко това, което общинските представители на „Съюз за Пловдив“ внасят като предложения години наред. Това са предложенията за намаляване на такса смет и данък МПС, задаваме въпроси за чистотата, говорим за фирмите, за здравеопазването, за Белодробна болница и за Онкодиспансера. Явно за Тотев, предложенията, касаещи пловдивчани са предизборни“, заяви Каназирева и продължи „Ако до вчера този човек беше безличен, в този момент минава към арогантно, грубо и нагло поведение. Ние искаме да му кажем, че не е собственик на Пловдив, защото Пловдив ще го има и след него. Не се страхуваме и ще продължим да говорим и в целия град, да разпространяваме своите позиции и ще го правим открито и с лицата си“.
Каназирева попита риторично, след като Тотев вече е официален кандидат за кмет и ползва административната си власт, за да упражнява натиск върху опонентите си, това не е ли конфликт на интереси? „С този човек нормална комуникация няма и той има абсолютно надменно поведение, което се засилва. Къде остана уважението, къде остана възпитанието?“, питат от „Съюз за Пловдив“ и разкриват, че имат информация, че са правени опити да се оказва натиск върху различни медии, за да не бъдат публикувани техните предложения. Каназирева каза, че вече са получили и информация за договорки в гетата. „Все още не сме започнали да говорим, но когато започнем, ще го направим с документи, с имена, ще бъдем открити и с лицата си. От днес започва такава акция, защото е срамно, в средата на XXI век, някой да ни забранява свободно да изказваме позициите си и да ги разпространяваме“, катогоречна беше адвокат Каназирева.
Председателят на „Съюз за Пловдив“ ген. Кюмюрджиев обясни, че тези послания, които са на плакатите на „Съюз за Пловдив“ биха могли да се приемат и като препоръки към екипа на Тотев. „Кой не иска чисти улици, обществен ред и законност, прозрачност при харченето на парите на пловдивчани и да се спре възлагането на поръчки на едни и същи фирми. Просто нека гръдът да стане по-добър и нека да се развива по-добре. Нние нямаме нищо против да го направи и екипът на Тотев, стига да може“, каза той. „Заслугата за това, че Пловдив стана Европейска столица на културата не е нито на кмета Иван Тотев, нито на ГЕРБ, а на екипа и на консултантите, които работеха за тази кандидатура и това пловдивчини трябва да го знаят“, завърши генерал Кюмюрджиев.
Актьорът Николай Станчев също сподели своето отношение относно случващото се в града през последните години. „Отвратен съм от такова поведение. Чудя се, дали зад гърба на кмета Тотев дали не стои портретът на Сталин, който му нашепва „който не е с нас, е против нас“? От всички кметове, които се изредиха през последните години, това е най-лошият кмет. Това трябва да спре, за да могат младите хора да останат в Пловдив. Писна ми, че от 25 години, родния ми град да слиза все по-назад по икономически показатели. Вече е извън десетката, а скоро ще бъде надминат и от Асеновград. Аз знам какво е бутафория. Фасадата е красива, но знам зад декора какво седи“, каза Станчев.
Екипът на Каназирева обяви, че за тях са важни сериозните теми от дневния ред на града и няма да позволят произволът, на който вече са свидетели, да продължи. „Пловдив ще го има и след Тотев. Никой няма да успее да ни спре и не се притесняваме да сме в опозиция.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *