Начало » Светът на Виното » Съвременно оборудване и качествено вино във Вила Юстина

Съвременно оборудване и качествено вино във Вила Юстина

Правенето на добро вино винаги е било обвито в мистерия. В основата на всяка една добра технология стои древна тайна, която се предава векове наред.

В земите на траките, виното е било употребявано по време на празници и мистерии. Не случайно гръцкия бог Дионисий е бил закрилник и патрон за винарите и по време на празниците в негова чест, виното е било основно култово питие.

Най-старите писмени сведения за виното намираме в Библията, където се разказва за предтечата Ной, който се опил с вино.

И в днешно време, който владее това тайнство, е надарен от Бога да прави истински качествено вино.

Селата около Родопите от векове са известни като едни от най-добрите производители на винения еликсир.

В село Устина се намира едно от най-младите, но най-модерни винарски имения Вила Юстина.

Един от технолозите на винарската изба – Костадинка Рахова, ще открехне пред нас завесата на правенето на добро и качествено вино.

Влизаме във изградената само преди една година, изключително модерно оборудвана винарска изба.

Поточната линия е готова да приеме цялата реколта от добре узрялото и сочно грозде, отгледано в собствените лозови масиви на винарското имение.

Впечатляващи са огромните иноксови резервоари за отлежаване на виното, произведени от фирма „Томика-Метал“. Всички съдове, които приемат гроздето, от което ще се произвежда червеното вино, притежават ризи, контролиращи температурата, в зависимост от

сорта. Специалистите имат възможност да подбират най-подходящата технология, в зависимост от технологичната зрялост на гроздето и типа вино, което ще се произвежда.

Ако виното ще старее, то гроздето, от което се произвежда, трябва да има изключително добри показатели. Тук компромиси с качеството не се допускат. И за да се произведе вино с още по-високо качество вино, то  трябва да отлежи в дъбови бъчви. Бъчвите във винарска изба Юстина тип „ Барик“ са произведени от български и френски дъб. Вината, които отлежават в тях са от серята „Монограм“ – Мерло, Каберне и Мавруд.

От тази година, във Вила Юстина предвиждат и производството на шампанизирани вина. Специален съд, наречен акратофор, замества бутилковия филтрационен метод. В

акратофора се провежда вторичната ферментация и охлаждане, което предшества бутилирането. Резервоарният способ позволява да се избягнат трудоемки операции, сроковете на производство са силно съкратени, без това да влияе на качеството.

И за да се убедите, че технолозите във Вила Юстина са истински магьосници, които успяват да произведат напитки, които не отстъпват по качество и вкус на най-известните френски, италиански, испански и поругалски

марки, непременно трябва да опитате вината Moнограм мавруд х рубин и Мoнограм каберне совиньон 2008.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *