Начало » Светът на Виното » Стартира първото Балканско изложение на вино

Стартира първото Балканско изложение на вино

Днес в „Грандхотел София“ стартира първият по рода си балкански форум за вино THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION.

Изложението, което е насочено изцяло към вината на Балканите, ще се провежда ежегодно в София като естествен център на Балканския полуостров и ще фокусира вниманието към този интересен и самобитен регион. Балканите са регион с най-древната винена история в света. Тук разнообразието от местни винени сортове е толкова богато, колкото е богата и душевността на хората от региона. Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно Балканите се нареждат на 5 място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки Италия, Франция, Испания и САЩ. За последното десетилетие регионът постигна огромен напредък в качеството на вината си и спокойно може да заяви претенциите си за ключов играч на световната винена карта.

Първите два дена, 14 и 15 юни, са определени за конкурсната програма, в която международно жури ще оценява качествата на различните категории вина. Най-добрите ще бъдат удостоени с трофеите и грандтрофея на BIWC. Обявяването на резултатите и награждаването на победителите ще се състои на специална церемония на 16 юни в ресторант Shades of Red на „Грандхотел София“.

Фестивалът на виното, който ще даде възможност на широката публика да дегустира от всички участвали в конкурсната програма вина, ще бъде на 16 и 17 юни. През тези дни всички любители и ценители ще могат освен да опитат от най-добрите вина в региона и да научат някои от тайните при избора и поръчването на вино в ресторант, така и как и с каква храна се комбинира най-добре съответният винен сорт. В програмата са включени и лекции и майсторски класове от едни от най-добрите Masters of Wine.

Една от фирмите, които ще се борят за приза на изложението, е винарска изба „Юстина“. В конкурсната програма ще участва с три от най-добрите си вина – Мавруд и рубин 2009 и Каберне совиньон 2009 от серията „Монограм“ и Пино ноар 2011 от серията „Прима“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *