Начало » Актуално » Станимир Видев нарисува духа на Пловдив (интервю)

Станимир Видев нарисува духа на Пловдив (интервю)

„В картините си се опитвам да уловя духа на Пловдив“, каза в специално интервю за читателите на old.europlovdiv.com Станимир Видев, само броени дни преди да покаже своите най-нови платна в галерия „Аспект“ .

И тази година художникът няма да изневери на традицията да открие изложба навръх рождения си ден. Изтъкнатият живописец кани на 27 март всички, които харесват и уважават творчеството му на изложбата , за да им направи своя личен подарък. Освен приятели, почитатели и ценители, творецът е поканил и младия и талантлив художник Георги Щърбев, който също ще гостува с няколко живописни платна.

Въпреки концентрацията и творческото напрежение, които неизменно съпътстват откриването на изложба, Станимир Видев ни покани в ателието си, за да сподели настроението и емоциите си.

Направих си подарък. При мен се получи традиция. Като се обърна назад в годините, доста изложби имам на 27 март. Ние художниците сме странни люде. Обикновено казват, че човек изпада в дупка преди рождения си ден. И аз всяка година си казвам, че ще гледам точно в този период, в тези „сатурнови дупки“, да не правя изложби, а да си почивам и да набирам сили, но… И както си му е редът, пак в най-трудното за овена време, аз стоя в ателието и завършвам картините си.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Този път поканих с мен Жоро Щърбев. Един изключително талантлив български автор, който е пловдивчанин, но сега живее в София. Поканих го, за да споделя празника си с него. Много приятно му стана, защото аз може да се каже, че съм му учител още от времето, когато беше съвсем млад. След това той тръгна по пътя си и сега прави изключително интересни изложби. Ние много се различаваме.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Изненадата тази година ще бъде серия фигурални работи. Една от картините се нарича „Семейство“. Нарисувал съм майка и дъщеря. Картината е по-драматична. В сегашните ми платна има една изчистеност. Старал съм се да избягам от бъбривостта на многото цвят. Опитах да направя по-изчистени и по-лаконични неща. Някой от фигурите са направени само с едно движение и стоят някак скулптурно.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

И макар понякога да имам чувството, че съм рисувал тези неща, с възрастта те стават различни. Като се обърна назад и погледна предишни изложби, които съм правел на 27 март, установявам, че съм бил по-жизнерадостен. Сега нещата са някак „по-тежки“. С годините човек трупа опит  и малко умора.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Показвам и няколко пейзажа от Пловдив, но, макар, че изхождам от конкретен сюжет и конкретен архитектурен обект, аз в последствие го изгубвам и остава само духът на Пловдив! Това се опитвам да направя. За кой ли път гледам картините си. И все едно гледам от прозореца си Стария град пред мен. И той ми влияе с тази архитектоника, с тези „петна“, които доминират в живописта ми.

 

Бих се зарадвал много, ако хората дойдат на изложбата ми. Много е приятно, защото в крайна сметка изложбата се прави за хората и с хора. Бих се радвал да покажа новите си картини на моите почитатели. Заповядайте!“

Изложбата Станимир Видев & Георги Щърбев се открива на 27 март от 18 часа в галерия „Аспект“.

Не пропускайте да споделите празника с маестрото и да се докоснете до най-новите творчески търсения.

Цялото интервю със Станимир Видев можете да чуете в прикачения звуков файл:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *