Начало » Актуално » Станимир Видев и Георги Щърбев посрещнаха стотици гости на изложбата си (снимки)

Станимир Видев и Георги Щърбев посрещнаха стотици гости на изложбата си (снимки)

Стотици приятели с купища подаръци и цветя се стичаха в пролетната вечер на двойния празник на Станимир Видев, който освен, че откри съвместна изложба с Георги Щърбев, отбеляза и рождения си ден.

Потокът от почитатели на творчеството на двамата изявени творци не секна до късно вечерта, а откупките следваха една след друга.  Галерията се оказа тясна да побере почти целия творчески елит на града. На тържеството присъстваха едни от най-изявените пловдивски художници, музиканти, певци, издатели и поети, а много хора бяха дошли от различни краища на страната, специално за да разгледат изложбата. Актьорите  Ивана Папазова, Стоян Сърданов, Мария Генчева, Димитър Баненкин и Николай Станчев, макар че имаха свой празник и отбелязваха деня на театъра, също не пропуснаха да почетат добрия си приятел Станимир Видев. За съжаление, за кой ли път, на откриването на една от най-силните изложби в града, който ще стане Европейска столица на културата през 2019 година, не присъства нито един представител на общината, макар че галерията се намира почти в двора й. За пореден път кметската управа демонстрира безразличието си към едни от най-стойностните и изявени творци в града под тепетата. Единственият политик, който поднесе по една роза на двамата художници и с нескрит интерес разгледа изложбата, беше Дани Каназирева. Много от присъстващите гости си задаваха въпроса, как управление, което не се стреми да създаде и запази моста между поколенията, ще успее да обедини творците около каузата за културна столица на Европа?

А изложбата на Станимир Видев и Георги Щърбев е живото доказателство за приемственост между живописците в Пловдив. Картините на двамата художници, напълно различни, като темперамент, стил и цвят, се допълват, но и не губят нито за миг своята индивидуалност.

 

В платната на Станимир Видев е уловен именно онзи дух на града, който го прави специален и уникален с тесните калдъръмени улички на Стария град с разноцветните покриви и фасади на къщите, сгушени плътно една до друга, с белите камбанарии на църквите, с пъстрите тенти на магазини и кафенета, пръснати по главната… Витални, магични и ненатрапчиви са и фигуралните композиции, в който фигурите са изчистени и лаконични, сякаш изградени скулптурно, но въздействащи изключително силно.

Георги Щърбев е от по-младото поколение художници, които са се учили от  Станимир Видев. Неговата живопис е силна и дори агресивна. Платната са релефни с богата и сложно обработена структура, сякаш са създадени от пластове живописна тъкан. Нефигуралните композиции  са изчистени, но изключително ефектни.

Празничната вечер завърши с много настроение и бурно парти за всички приятели, а специално в чест на рожденика, в града под тепетата беше пристигнал рок динозавърът Звезди Керемидчиев от група „Ахат“, който изпя някой от най-яките рок парчета за всички времена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *