Начало » Актуално » Сомелиер No 1 представи Златните Ритони от „Винария 2015“

Сомелиер No 1 представи Златните Ритони от „Винария 2015“

В категория „Бяло вино от последна реколта“ Златен ритон спечели “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“ на ВИ „Меди Валей“, дело на главния технолог и управител на избата Стойчо Стоев. Той има 27-годишен трудов стаж и е работил в 4 винарни. Тази година за международния конкурс за вина и спиртни напитки представи 12 проби, от които 2 спечелиха златен медал, 8 – сребърен и една – „Златен ритон“. „Въпреки неблагоприятните климатични условия през 2014 г., успяхме да  запазим качеството на гроздето и да създадем блестящо вино“, заяви уайнмейкърът. Отличеното купажно вино е произведено от избрани партиди грозде от собствени лозя, като 80% е сорт „Шардоне“ и 20% „Совиньон блан“. 30 на сто на Шардонето е било в контакт с дъбова бъчва, след което е направен купажът с останалото количество. Партидата е 4 хиляди бутилки.

„Мерло специална резерва, 2010“ от „Винал“ – Ловеч бе отличено на „Винария 2015“ със Златен ритон в категория „Червени вина от по-стари реколти“. То е тероарно вино, произведено от собствени лозя. „Характеризира се с кадифени меки танини и ще бъде годно за пиене поне още 2-3 години“, каза сомелиерът Вихрен Велков. „При производството му са използвани модерни технологии (студена мацерация), което позволява получаването на богато на плодови аромати вино“, подчерта от своя страна технологът на „Винал“ Христо Иванов. 40% от виното е старяло в дъбови бъчви около година, след което е купажирано с останалото. Сомелиерът препоръчва да се консумира със свинско или агнешко месо и сосове от леки сирена. Температурата на поднасяне трябва да бъде 15-17 градуса.

 

За първи път „Златен ритон“ отиде в чужбина. Престижният приз бе спечелен от „Сомелиер селект Ризлинг Влашки“ от реколта 2013. „Това издига имиджа на конкурса „Винария“ и гради авторитета му“, заяви Маргарита Христова от Националната лозаро-винарска камара. Тя уточни, че виното е продукт на чешкия сомелиер Мирослав Майер, който е международен дегустатор и е член на международния конкурс за вина и спиртни напитки.

За първи път на „Винария“ бе връчена наградата „Изба на годината“ на ВИ „Едоардо Миролио“. Инициативата е на Националната лозаро-винарска камара и се провежда със съдействието на Камарата на архитектите в България. За „Енолог на Винария 2015” бе обявен инж. Божидар Донков от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *