Начало » Актуално » Снежана Фурнаджиева: Време е нашата дума да се чуе (интервю)

Снежана Фурнаджиева: Време е нашата дума да се чуе (интервю)

„Идеята за нова изложбена зала на мястото на сградата, която ползваме е абсолютно неприемлива за нас.  Тя стартира без изобщо да сме питани, въпреки, че Дружеството вече 40 години управлява тази сграда и тя е построена за нас“, заяви в интервю  председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

Битката за изложбената зала на ул. „Гладстон“ 32 започна, след като стана ясно, че общината има намерение да обяви международен конкурс за проект на нова 18 метрова сграда,  която да бъде построена на същото място. Художниците имат опасения, че в новата сграда ще се настанят културни фондации, близки до настоящите управници на града и те нямат никакви гаранции за връщането им на ул. „Гладстон“. В момента, Дружеството на пловдивските художници, което има над 400 членове и е със сто годишна история, е заплашено да остане без собствена изложбена зала. „Нямаме никакво предложение за друго помещение, в което да правим нашите изложби. Може би, ще ни сложат някъде по коридорите на Дома на културата „Борис Христов“, но ние не сме коридорни художници“, казва Снежана Фурнаджиева. По думите й сегашната сграда е уникална и не трябва да се събаря, а да се ремонтира. Сградата е построена през 1975 година и е една от най-красивите и артистични сгради в града, носеща духа на времето. Подобни сгради има и в Париж и в други държави и те са превърнати в галерии. „Картините тук звучат по естествен начин и се вграждат органически в тази конструкция, която комбинира метал и стъкло“, обяснява Фурнаджиева. Според нея, сградата може да издържи още сто години и тя се ангажира да предостави на общинарите експертно мнение на архитекти и конструктори. „Не може да се строи какво да е, без допитване до града и до хората и без да се иска мнението на художниците, които правят изкуството си вече сто години, от които четиридесет в сградата“, казва председателят на Дружеството.

Фурнаджиева обясни, че наистина при построяването й, сградата е имала временен статут, защото по това време е имало идея за разширяване на улица „Гладстон“ и всичко, което е било строено в този период е имало временен характер. В днешно време разширяване на улицата вече не стои на дневен ред, а конструктивно залата не е нито временна, нито с изтекъл срок на годност, нито нетрайна. „Това е една много хубава и здрава конструктивно сграда и това могат да го докажат архитектите в писмен вид  и този който е казал, че експлоатационният й срок вече е изтекъл, или нищо не разбира, или е дилетант в областта, или угоднически е направил такова изявление“, казва Фурнаджиева.

Тя обясни, че сградата има нужда само от един хубав ремонт на покривната конструкция, на която има счупени стъкла и тече от години. За този ремонт има предвидени 300 000 лв. „Ние не желаем нови, стерилни и безлични сгради, без това да е обсъдено с пловдивските архитекти, пловдивските творци и пловдивската общественост, дали въобще да ги има. Това трябва да е пътя. Ние научихме от медиите, че сградата ще се бута. Защо, къде сме ние?“, пита Снежана Фурнаджиева.

Тя предлага да бъде сформиран обществен съвет, който да е съставен от професионалисти, с които да се допитват управляващите по всички въпроси, касаещи Пловдив и да се чуват компетентни мнения.

„Какво по-хубаво от това, да работим всички заедно и идеята „Заедно“ да се превърне наистина в едно щастливо събитие?, пита Фурнаджиева. „За съжаление, ние не вярваме на сегашните управляващи, защото до този момент, те не доказаха, че имат отношение към културата на града, към стойностната култура, която дава големите имена. До сега се даваше само превес на нетрайното, съвременно неустойчиво изкуство, срещу което ние нямаме нищо против, но само те получават финансиране. Изкуството, което се прави по улиците, където се пие бира и където има много така наречено „арт пространство“, където има „пространство“, но „арт“ много трудно се забелязва“, споделя Фурнаджиева.

„Искаме десет годишен договор и сградата да остане в този си вид, като само се ремонтира“, заявява председателят на Дружеството.

Тя предлага, съвременното изкуство да намери своя дом в някой от складовете на ул. „Иван Вазов“ или в „Калигула“, където е тяхното естествено място. „Време е нашата дума да се чуе. Готови и на крайни действия, дори и на протест“, допълва Фурнаджиева.

Цялото интервю със Снежана Фурнаджиева можете да чуете в прикачения звуков файл:

Тази вечер, в сградата на ул. „Гладстон“ 32 ще бъде открита пролетната обща художествена изложба „Цветове“, в която със свои творби участват близо сто от членовете на Дружеството.

На откриването на изложбата тази вечер от 18 часа, ще бъде организирана подписка, с която ще се настоява, съдбата на сградата да бъде решена чрез обществено обсъждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *