Начало » Култура » Скулптор пренесе духа на Родопите в панелка

Скулптор пренесе духа на Родопите в панелка

Уникално стенно пано, възхваляващо красотата на Родопите, майстори пловдивския скулптор Ангел Каравланов.

Близо три седмици, майсторът се труди върху баралеф, който пресъздава картини от мистичната Родопа планина.

 

 

 

 

 

 

 

В основата на необичайната поръчка стои желанието на стоматоложката Яна, която решава, че би било чудесно да има в панелното си жилище част от красотата и енергията на природата.

Споменът за тази мистична планина и за колоритните родопчани оставя ярка следа в мислите на младата жена  и тя ги споделя с Ангел. И тъй като коренът на скулптора е от родопския край, той веднага приема присърце предизвикателството и нахвърля емоционална скица  направо върху стената в хола на малкото панелно жилище. Така е направена  и първата крачка към реализацията на проекта.

Макар, че Ангел Каравланов е скулптор, който работи основно с мрамор и камък, той избира дървения материал като най-подходящ за случая. Проектът е изпълнен от три свързани чамови пана, върху които оживяват символите на Родопите – вековни борови гори, сладкогласни чанове, родопчанка, отскочила с менците си за вода и гайдаря, който свири на своята каба гайда. Освен, че е много леко и пластично, дървото носи със себе си духа и аромата на планината.

Скулпторът споделя, че емоционалността на самобитната родопска култура, трупана с хилядолетия, са ключът към желанието му да се заеме с това предизвикателство.  Фолклорът е нещото, което сме получили като дар от нашите деди и то е достатъчно силно, защото в него е силата и магията, която трябва да съхраним за бъдеще.

Барелефът вече е почти готов и остава само да бъде полиран и монтиран на стената.

Ефектът на паното е поразителен, защото забързани в градското ежедневие рядко се сещаме, че Родопите са най-мистичната планина, в която се крие тайната на нашето оцеляване като народ.

Но е чудесно, че има млади хора, които се стремят по свой начин да запазят и увековечат народните традиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *