Начало » Актуално » Ще видим най-голямата колекция с творби на Йоан Левиев

Ще видим най-голямата колекция с творби на Йоан Левиев

На 31 октомври, от 18ч., в изложбената зала на Дружеството на Пловдивските художници на ул. „Гладстон” № 32 ще бъде открита изложбата „Йоан Левиев – ретроспекция“.

Инж. Владимир Кисьов и адв. Дани Каназирева са в основата на това събитие, което ще отбележи финала на Есенния салон на изкуствата.

„За нас ще бъде чест да се присъедините към каузата ни да отдадем дължимото на маестро Йоан Левиев не само като една от емблемите на Града на художниците, но и като твореца, пресъздал по неповторим начин историята на Пловдив. Ще Ви очакваме на изложбата „Йоан Левиев – ретроспекция““, канят Каназирева и Кисьов.

Пловдивският бизнесмен и общински съветник Владимир Кисьов става собственик на най-голямата сбирка от творчеството Левиев, като откупува 105 негови картини, скици и рисунки от колекционера Димитър Шиндов.

Целта на Кисьов е да направи къща-музей на маестрото, защото Йоан Левиев е една от емблематичните фигури за пловдивското и за българското изкуство, която единствена до момента е без къща-музей в Пловдив.

Специално за old.europlovdiv.com, дъщерята на големия български художник – Йоанна Левиева сподели, че преди време са водени разговори с директорът на ГХГ Краси Линков и други пловдивски общественици, които са прегърнали идеята, но остава общината да даде своята подкрепа за осъществяване на благородната инициатива.

Тя и семейството й с удоволствие биха предоставил картини от личния фонд, за бъде попълнена бъдещата експозиция.

Йоанна е изключително благодарна на Владо Кисьов и Дани Каназирева за това, че ще дадат възможност на повече пловдивчани да се докоснат до творчеството на баща й.

На изложбата в Пловдив, почитателите на творчеството на маестро Левиев ще могат да видят проекти за голяма част от монументалните му стенописи и мозайки, както и непоказвани досега картини, скици и рисунки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *