Начало » Актуално » Сдружението на Димитровците почете празника си с курбан за здраве и силни културни прояви (интервю, галерия)

Сдружението на Димитровците почете празника си с курбан за здраве и силни културни прояви (интервю, галерия)

„Най-важното за нашата нация е да преодолеем тези кризисни моменти, да оцелеем и да съумеем като феникс да се въздигнем от пепелта и да сътворим нещо хубаво!“, каза на връх празникът Димитровден един от най-големите дарители и благодетели от Сдружението „Свети Димитър“ Димитър Инджов.

„На това изключително място и на това сиенитно тепе, на което по незнайни сили блика вода и има аязмо, ние се опитваме да бъдем като извор за сърцата и душите на пловдивчани!“, споделя Инджов.

С поредица от културни прояви през цялата седмица, Сдружението отбеляза църковния празник.

И тази година, в чест на светеца, който ги пази и закриля, те направиха две силни изложби. Едната е „Църковна дървопластика“ на дарворезбаря, носител на наградата „Пловдив“ Рангел Стоилов-Бачо.

Другата експозиция е на студенти и преподаватели по иконна живопис от АМТИИ. Целта на тези изложби е да се покаже българския дух в иконното изкуство, а всички средства от продажбите, ще отидат за поддръжката на църквата и комплекса.Беше представена и книгата „Малката домашна църква“ от Деян Енев, а членовете на сдружението участваха във Вечерната служба в едноименния храм, като днес,  след празничната литургия от името на сдружението, в храма беше раздаден традиционен курбан за здраве.

В сдружение „Свети Димитър“ членуват хора с различни професии, но с огромна сърце, обединени от една обща цел за опазване на българската идентичност и българския дух. Сдружението на Димитровците преди години възстанови църквата Свети Димитър в Стария град и манастирския комплекс към нея и създаде изложбена зала, която приютява иконни сбирки.

Членовете му се събират всяка година по Димитровден, за да се опитат да съхранят вечните традиции. Поредната им идея е да представят в Пловдив най-старата българска икона, която в изобразява едновременно образите на Свети Димитър и Свети Георги на коне и в момента са намира в Църковния исторически музей в София.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След като идеята получи одобрението и благословията на Патриарха, около Великден се очаква тя да бъде изложена в града под тепетата. По време на гостуването, ще има и лекции, които ще разкажат историята на ценната икона.

Какво още каза Димитър Инджов, можете да чуете в прикачения файл:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *