Начало » Актуално » С изложбата „Цветове“ художниците на Пловдив ще бранят залата си

С изложбата „Цветове“ художниците на Пловдив ще бранят залата си

Въпреки опасността, която заплашва пловдивските художници да останат без изложбена зала, поради замисления от общината Международен конкурс, с който изцяло да се промени облика на сградата на ул. „Гладстон“, Дружеството на пловдивските художници утре ще докаже, че подържа стогодишната си традиция и ще направи традиционната пролетна изложба със заглавие „Цветовете“.

„Знае се, че през пролетта, като един от най-прекрасните сезони с най-много очаквания и надежди, художниците се събираме и правим една от най-интересните, най-цветни и най-звучни пролетни изложби. Различни творци, членове на дружеството, с различно светоусещане, показват своето чувство, своята мисъл и своето послание за новото и красотата на природата“, казва председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

В изложбата ще участват 125 творби на 76 автора, които са представители на различните творчески поколения. Изложбата обхваща и всички жанрове – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства.

Тук излагат своите произведения както най-младите членове на Дружеството, така и едни от най-стойностните творци от града под тепетата като Цвятко Сиромашки, Румен Нечев, Вихра Григорова, Калина Атанасова, Венета Маринова, Таньо Митев, Минчо Панайотов, Янко Ненов и много други.

„Дружеството е голямо и непрекъснато се попълва с млади художници, които ние съвсем целенасочено привличаме, за да се обновяваме със свежи мисли, свежи идеи и нови тенденции. Всъщност, това го прави и толкова уникално. Дружеството е една движеща се материя, както от нови хора, така и от доказани в световен и национален мащаб членове. Пловдив е дал едни от най-големите имена на България  в областта на изобразителното изкуство и всъщност, това Дружество винаги е било емблемата на града до този момент и се надявам, такова да остане и за в бъдеще“, категорична беше Снежана Фурнаджиева.

Председателят, както и цялото ръководство и членска маса на Дружеството са твърдо решени да отстояват сградата си и да не допуснат нейното разрушаване. В тази връзка, на утрешната изложба ще бъде направена подписка в подкрепа на идеята, галерията на ул. „Гладстон“ 32 да бъде само ремонтирана, а не разрушена и на нейно място да се лъскава издигне 18-метрова сграда, в стил МОЛ.

Очаквайте интервю с председателят на Дружеството на пловдивските художници, в което Снежана Фурнаджиева разкрива какви са опасенията и притесненията на художниците, от поредното решение за съдбата на тяхната сграда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *