Начало » Актуално » С изложба почитаме паметта на Ангел Василев

С изложба почитаме паметта на Ангел Василев

По традиция, в дните на Великденските празници, галерия Дяков организира изложба на един от най-обичаните пловдивски творци, който за съжаление ни напусна преди близо една година. С типичния си стил, наподобяващ иконопис, картините на Ангел Василев отново ни пренасят в едни отдавна отминали, но романтични времена.

11027473_1576722165902881_256079850098544414_o

Последната му изложба, която той направи миналата година, въпреки сериозните му здравословни проблеми, се наричаше “Да докоснеш мечтите си“ и беше израз на неотменната му вяра и надежда, че доброто ще надделее. Настоящата експозиция се реализира със съдействието на съпругата му Вили, за да бъде спазена традицията.

Сапругата Вили Василева
Сапругата Вили Василева

Ангел Василев, който макар и недооценен от приживе достатъчно от професионалната критика и изкуствоведите, беше един от най-популярните български творци. Със своята чистота и романтична нотка в картините се си, той ще остане сред най-ценените от публиката.

На ръба между вица и добронамереното намигване, творбите му носят дълбок философски замисъл. Те са озарени от времена, които носят неподправена чистота и красота. Ачо Василев е майстор, който отдава огромно значение на духа на Пловдив от края на 19 и начелото на 20 век и с право могат да останат в историята на града, наред с Пловдивските хроники на Никола Алваджиев. Платната разкриват очарованието на старите пловдивски къщи с еркери и тежки порти, с комини като разперени птичи криле, с бунари и кичести лозници, с пръснати из дворовете големи кюпове, с високи зидове, спретнати градинки с шибой и здравец, с гергини и червени карамфили, а вътре с плюшени пердета, тежки гоблени, хамами и мутваци. Персонажите са заредени с уникално филибелийско   шегобийство, ведро настроение и български дух. Улични музиканти свирят серенадите си под прозорците на прекрасните пловдивски госпожици, ухажорите се надпреварват за сърцето на своите дами, бохемите не спират да пеят и да пиянстват из нощните локали, а момите и ергените са зашеметени от очарованието на ухажването, закачливите погледи, откраднатите целувки и нежните докосвания…

И отново, чрез картините на Ангел Василев, можете да направите своята романтична среща с красотата и любовта.

Само дни преди изложбата в галерия „Дяков“, беше представена и книга за художника, написана от пловдивчанката Елена Пеева – Никифоридис

„Книга за Ангел” не е биографична, но разказите в нея са плод на чувства, размисли и събития от различни места по света и различни хора с главен герой Ангел Василев.

Интервю с авторката Елена Пеева – Никифоридис, можете да чуете в прикачения файл:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *