Начало » ECCE HOMO » С ефектен финал завърши фестивалът „Черната кутия“

С ефектен финал завърши фестивалът „Черната кутия“

След осем вихрени дни и нощи на съвременен танц и театър на световно ниво, Международният фестивал „Черната кутия“ беше закрит с поредния  впечатляващ спектакъл.

Пред препълнилата залата на Дома на културата „Борис Христов“ възторжена публика, петима френски танцьори представиха с изключително чувство за хумор и насмешка, борбите през вековете  в танцовия пърформанс „Дуел“.

Спектакълът на танцовия театър Les Gens du Quai Company от Франция, предложи едно изключително пластично и ефектно пътуване през историята на  дуелите. С ярост, бдителност и експериментирайки с движението, петимата танцьори пресъздадоха разнообразни ситуации, както драматични и напрегнати, така и весели и шумни. Танцът изобилстваше от чувство за хумор и накара зрителите да се заливат от искрен смях.

За една седмица, в рамките на фестивала „Черната кутия” – 2014 пловдивчани и гостите на града се насладиха на девет международни спектакъла в областта на физическия театър, пърформанса и съвременния танц, както и различни творчески ателиета и уъркшопи.

Спектакъла „Дуел“ на танцовия театър Les Gens du Quai Company от Франция
10432335_10203026399838816_62471989_n
Част от спектакъла „Bob’Art“

На сцената гостуваха виртуозните белгийски танцьори, с чието ефектно представление беше открит фестивала.

Учениците на Морис Бежар Opinion Public превърнаха представлението си „Bob’Art“ в истински празник на танца. С фантастичната хореография, изящна гротеска и спиращи дъха пластични решения, артистите бяха на световно ниво. Не случайно коментарите бяха, че подобно нещо не се е случвало на пловдивска сцена досега.

2014-06-03 20.14.33
Олга Костерина и спектакъла „Exit“

Следваше Вечер на съвременния танц, в която се представиха великолепни танцьори от Израел, Холандия, Германия и любимката на пловдивската публика, руската балерина Олга Костерина, очаровала зрителите с невероятната си красота и пластичност.

Ефектен и впечатляващ беше и спектакъла „Жената, която не искаше да слезе на земята“ на актрисата и балерина от Израел Габриел Ниухауз, който остави зрителите без дъх.

По време на фестивалните дни, един от водещите хореографи у нас-Мили Искренова направи уъркшоп, в който представи изкуството на Пина Бауш, а поетът Тома Марков премиерно прочете пиесата си „Брехт“.

Наложил се като сцена на духа и таланта, Международният фестивал „Черната кутия“ спусна завеси, но остави след себе си препълнени зали, стотици зрители на крака и бурни аплаузи. И се превърна в любимо място за среща с танцовото изкуство не само на пловдивската публика, но и доведе много гости от страната и чужбина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пожелаваме на организаторите да продължават да повишават нивото на фестивала, да показват тенденциите на световния театър и танц, разширявайки границите на Пловдив и превръщайки го в световна арт сцена.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *