Начало » Актуално » Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)

Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)

С грандиозен балетен спектакъл, в който взеха участие огромна трупа танцьори, беше отбелязан снощи международния ден на балета и юбилея на балерината, педагога, хореографа и музата Русалия Кирова.

На сцената излязоха както сладките малчугани на по три-четири години, надеждата за българското танцово изкуство, учениците от балетните класове при НУМТИ и професионалистите от балета на Държавна опера Пловдив, които с ентусиазъм и вдъхновение поздравиха за юбилея съпругата на големия художник Димитър Киров.

В препълнената с почитатели на балета и ученици на Русалия Концертна зала цареше празнично настроение. Както обикновено, тук отново нямаше нито един представител на общината, но пък за сметка на това имаше много популярни и обичани творци и изпълнители. Току-що завърнал се от Холандия, специално за да поздрави своята приятелка Русалия, тук беше цигуларят Мичо Димитров, който възхитен изгледа концерта в компанията на майка си и приятели.

Първото изпълнение беше по музика на Вивалди – „Пролет” и на сцената излязоха най-малките танцьори, които с огромно вълнение изпълниха своя танц. Облечени като горски феи, цветя и пеперуди, младите балерини получиха искрените симпатии на публиката, а в момента, в който се появиха горските духчета от детската градина, залата избухна в аплодисменти.

Следваха солови изпълнения по музика на Чайковски – „Лебедово езеро” и „ Вариации на феите”, както и от балета „ Раймонда”на Глазунов.

Градусът на напрежението обаче рязко се повиши при страстното изпълнение на „Половецки танц” от операта „ Княз Игор” на Бородин в изпълнение на балета на пловдивската опера. Огромната енергия и емоция на източните ритми изпълниха сцената и предизвикаха вълна от аплодисменти. Следваха още солови танци от балетите „Баядерка” и „ Дон Кихот” и „Валс” от С. Джоплин на възпитаниците на НУМТИ „ Добрин Петков”.

Следваше специална изненада за гостите. Премиерата на пловдивска сцена на хореографията „Framework” – един изключително близък до театрален пърформанс танц, който разкрива емоциите на художническата муза и беше прекрасен подарък за педагожката Русалия Кирова.

На финала, балетистите от Държавна опера Пловдив изпълниха „Интермецо” от операта „ Селска чест” и завършиха с огнен испански танц от операта „ Травиата”.

Възхитителният концерт зареди всички с огромната си позитивна енергия и създаде надежда за въздигане на духовната енергия на младите хора.

Залата дълго време аплодира бурно балетистите, а юбилярката Русалия беше отрупана с цветя. Единствената политическа личност, която се появи на сцената за да поднесе своите почитания и букет на балерината, беше бившия кмет и настоящ кандидат-депутат Славчо Атанасов.

 

След концерта, всички ученици и приятели на Ро се събраха на приятелски

разговор и на по чаша вино в клуб-ресторанта под Концертна зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *