Начало » Актуално » Румънци откриват Международен фестивал за камерен театър и съвременен танц „ Черната кутия”

Румънци откриват Международен фестивал за камерен театър и съвременен танц „ Черната кутия”

Тази вечер стартира седмото издание на Международният фестивал за камерен театър и съвременен танц „ Черната кутия”. Гостите на фестивала ще имат удоволствието да видят дуото „Passe-Partout” от Румъния, които ще открият фестивала с класическата любовна история „Двама ни“. Актьорите Ана Пепине и Пол Симпоаиру са представяли свои постановки в целия свят и са носители на множество награди в Румъния, Сърбия и Русия.

„Двама ни“ е класическа „любовна история“, пълна с чувствителност и експресивност.

Спектакълът чрез своя универсален език на театралното общуване без нужда от превод се определя от свободата, с която двамата актьори използват редуващи се форми на сценични изкуства (актьорска игра, класическа и поведенска пантомима, традиционен танц, степ, танго, фламенко, балет, съвременен танц) като средство за предаване на идеи, опит и емоции. Създадените образи и символи притежават необикновена сила, която предизвиква неповторими емоции.

В седемте фестивални дни на „Черната кутия“, ще можем да видим изпълнения на  великолепни артисти от България и 12 държави.

Утре вечер, зрителите ще могат да гледат танците на испанката Лайла Тафур.  „Mi Arma“ е повратна точка, където Западът и фламенкото се срещат в една модерна симбиоза, както и „Adi el-Rabi“/ „Идва пролетта“ – дует на Орли Портал и Шломит Йосеф – Израел.

Спектакълът комбинира различни танцови форми,традиционни и съвременни, контакт импровизация, фолклорни елементи от традициите на суфизма, берберизма, както и марокански, персийски и цигански елементи, съвременен танц и бели денс. Всички елементи се смесват заедно в нова форма на изразяване в съвременния танц, която се стреми към натуралното, органичното движение.

Домакини на постановките ще бъдат три сцени в града под тепетата – Камерната зала на Драматичния театър, Културен център „Тракарт“ и театър „Хенд“.

Билети за фестивала се продават на касата в Културен център „Тракарт“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *