Начало » ECCE HOMO » Радул Шишков – Картини създадени с любов и откровение

Радул Шишков – Картини създадени с любов и откровение

Изложбата на художника Радул Шишков, посветена на 80 годишния му юбилей, събра едни от най-големите български колекционери и почитатели на изобразителното изкуство от всички възрасти.

Радул Шишков с колекционерите Димитър Инджов и Стефан Малецов
Радул Шишков с колекционерите Димитър Инджов и Стефан Малецов

Радул Шишков е от поколението големи пловдивски творци като Георги Божилов, Йоан Левиев, Димитър Киров, Енчо Пиронков.

2014-01-032
Радул Шишков и Вихра Григорова при откриване на изложбата

Експозицията,  подредена в залите на Градската художествена галерия за временни изложби в Пловдив, представи картини на художника, рисувани през различни творчески периоди.

2014-01-027

Радул освен, че рисува в класическа техника маслени бои на платно, е сред малцината български художници, работещи в рядката техника монотипия.

Твори основно в областта на пейзажа, като рисува впечатляващи природни картини както от България, така и от странстванията си по света. Картините му покоряват с яркия си корлорит и експресивни багри, а сюжетите са почерпени от пътешествия из екзотични места или романтични кътчета.

Опива ни красотата на розовите облаци, надвиснали над лодките, чуваме шума на трамвая и шумната глъчка из истанбулските улици,  родопските ниви наподобяват пъстроцветни черги, а Античният театър е невероятно красив нощем.

В експозицията, освен пейзажи, има и портрети на известни личности като актьорът Антон Горчев и художникът Енчо Пиронков, натюрморти и цветя.

2014-01-011

Радул Шишков е художник с богато светоусещане, пречупено през личното му концепция за възприемане на значимото и интересното, казва за художника колекционерът Димитър Инджов.

2014-01-030
Колекционерът Димитър Инджов пред потрета си

Според специалиста, картините на Радул Шишков имат свой собствен живот, защото са създадени с любов и откровение. Те разкриват един интимен свят на знаещ и можещ художник, който е и много различен и същевременно последователен и логичен.

2014-01-018

В някои от картините Радул Шишков съвсем съзнателно е потопил формата в мараня от трепкащи цветни петна. Преплитат се елементи от реалното и познатото, обвити или прикрити зад цветни мазки, които излизат от реалния контур. Създава се една освободеност и виталност. Статиката и сковаността на формата се трансформират в едно освободено, обобщено възприятие. Въздухът сякаш трепти с цветни нюанси, които огряти от слънцето, или при взаимодействието си със светлината създават колоритни трептения. Внушава се един лиричен ритъм, една поетичност на състоянието, завършва анализа си колекционерът, който също е изобразен на един от портретите в изложбата, която може да бъде видяна до 31 януари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *