Начало » Актуално » Радина Думанян: Най-ценно е, когато видя вълнението, в очите на публиката
Снимка: Георги Вачев

Радина Думанян: Най-ценно е, когато видя вълнението, в очите на публиката

Едно от най-младите дарования, които със сигурност ще прославят името на Пловдивския драматичен театър, е Радина Думанян. Красивата и безспорно талантлива актриса, макар че има само два сезона на професионалната сцена, беше номинирана за театралните награди „Икар“ в категория „Дебют“ за ролята на Матилда в „Чиста къща“, с режисьор Иван Урумов.

Пловдивската театрална общественост не може да не бъде доволна, след като за трета поредна година актьор от театъра под тепетата получава номинация в категорията, след Веселина Конакчийска, за ролята й на Нора в „Куклен дом“ през 2012 година и Краси Василев, за великолепното му превъплъщение в образа на Асенчо от „Възвишение“ през миналата година. За жалост, младата пловдивска актриса, въпреки безспорните си качества, не получи статуетката на Съюза на артистите в България. Но това едва ли изненада някого, като имаме предвид, че през годините традицията повелява, театрите от „провинцията“ да се окичват основно с номинации, но не и с награди.

Радина започва професионалната си кариера в Пловдив с участие във „Възвишение“, следват роли в „Чиста къща, „Съблечи се“ и „ Евридика“.

В интервюто, което изключително лъчезарната и позитивна Радина даде броени часове преди връчването на наградите „Икар“, тя признава, че не отдава толкова огромно значение на наградите: „За мен не е важно дали ще взема наградата, или не и в същото време смятам, че театърът в Пловдив заслужава тази награда, защото дава шанс на млади хора. Ето това е парадоксът, че е и важно, и неважно! Радвам се много за номинацията и това е самата истина. Но знам, че това е нещо преходно, което не би трябвало да действа на егото на актьора и той да се самозабравя.

10980752_477941495707373_2815256808185987594_n
Снимки: Георги Вачев

 

В пиесата, „Чиста къща“, Радина изгражда един забележителен образ на младата прислужничка Матилда, която пристига от Португалия, за да си търси прехраната. Но всъщност е цялото й същество и вроден талант са отдадени на вицовете и шегите. Матилда мечтае да бъде клоун и да измисли перфектния виц, от който буквално да „умреш от смях“. Заразителна с наивността и искреността си, Радина успява да „улови“ публиката още с първото си появяване, когато разказва един от смешните си вицове на португалски. „Преди всяко представление си казвам, че както мине първият виц, така ще мине и цялото представление. За това е много важно да вляза в настроението на публиката и тя да влезе в моето. Това е магията“, казва тя. Героинята й в пиесата е носител на неподправената и чиста доброта и човечност, която успява да разчупи дори  дебелите ледове на разочарованието, отчаянието, болестта и смъртта. „Режисьорът Иван Урумов ме поведе да я търся точно в такъв аспект, чиста непорочна, витална, играеща. Заедно успяхме да изградим този образ. След представлението в София, се обади моят професор Пламен Марков, който ми каза, че точно това, което съм имала като качества, в това представление е разгърнато най-добре. И той беше много зарадван от резултата“, споделя Радина.

С Андрей Кожухаров в „Съблечи се“

Другата роля на Радина Думанян също е заредена с неподправена наивност. В „Съблечи се“, където играе под ръководството на Красимир Ранков, тя е неумела секретарка, която се явява на интервю за работа в кабинета на психиатър. До какви невероятни преживявания и непредвидени обрати довежда тази среща, ще можете да разберете, ако гледате ситуационната комедия на 7 април.

В „Евридика“ младата актриса има изключително отговорна и трудна роля. Тя, с още трима свои колеги изгражда абстрактният образ на един от четирите камъка в Подземното царство на Хадес, в което попада Евридика. Речитативните хорове на четиримата са основната пътека, от която се ръководи действието. Скрити зад ефектни маски и костюми, актьорите трябва да играят в пълен синхрон, за да се получи силното въздействие. Радина не скрива, че репетиционният процес е бил изключително тежък,  с желязна дисциплина, близка до казармената: „Всеки от нас трябваше да премахне всякакво его и да бъдем заедно в екип“.

В сцена от „Евридика“

Най-новата пиеса, в която ще имаме удоволствието да видим младата и талантлива Радина е на Нийл Саймън, с режисьор Андрей Калудов и участието на Христо Гърбов и Тодор Дерлянов. „Пиесата е за любов, отново. И за превъзмогването на трудностите в живота. Засегнати са темите за твореца и как той трябва да се справи с творческия застой, в който попада“. Очаква се премиерата на пиесата да е в края на месец май.

Най-хубавото е когато светнат лампите, защото до този момент публиката ни е виждала и е гледала нашите очи. А сега ние можем да погледнем в техните очи. И когато насреща си видиш хора, които гледат някак по-унесено, дори някой са с насълзени очи, от радост или от тъга, или просто защото са се замислили за свои неща, или намерили отговори на техни въпроси… Ето в това е смисълът! Когато видиш, че контактът, за който в началото си се борил е осъществен. Това е най-ценното! Това е смисълът и есенцията на нашата професия“, признава Радина.

Пожелаваме на Радина Думанян, да продължава да ни радва с таланта и красотата си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *