Начало » Актуално » Пъстрота, настроение и послание за повече духовност в годишната изложба на ДПХ (галерия, интервю)

Пъстрота, настроение и послание за повече духовност в годишната изложба на ДПХ (галерия, интервю)

135 картини на 78 художника са подредени в двете зали на галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32. Годишната изложба беше открита снощи и събра огромно множество от приятели и ценители на живописта, както и много пловдивски художници.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Изложбата е една изключително пъстра палитра от багри и стилове, с много настроение и енергия и създава великолепно коледно настроение. А всеки един от художниците е направил своеобразна равносметка за живота и е отправил своето послание към света. „Нека се огледаме в красотата и пъстротата на духовното, което на всички ни е нужно в този момент. Да смирим егото си, да се обърнем към сърцата си и отново на преден план да излязат истинските стойности, които напоследък са доста объркани от трудностите, съпътстващи живота ни“, каза председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

Дружеството на пловдивските художници раздаде и своите годишни награди. Тази година наградените са Венета Маринова, Иван Шишков, Емил Марков, а наградата за млад автор отиде при Диляна Димитрова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Иван Шишков завладява сетивата със слънчевата си декоративна живопис, носеща много настроение и енергия. Пейзажите му са експресивни и въздействащи и няма как да не ги забележите веднага. За да изрази уважението си, Станимир Видев подари на своя колега и приятел Иван Шишков две бутилки качествено червено вино с пожелание за творческо озарение и още по-големи награди.

Венета Маринова е позната от алтернативната творческа група „Ръб“, придобила изключителна популярност през 90-те години на миналия век. И до сега, картините й се отличават с нетрадиционни творчески търсения, интересна фактура и въздействащи цветови решения. Венета Маринова разкри, че в последния момент е взела решение да участва с две свои творби и и изключително радостна, че колегите й са я оценили толкова високо.

Емил Марков демонстрира новите си творчески търсения, като представя един по-декоративен графичен стил, носещ орнаментика, близка до ориента.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Снежана Фурнаджиева също участва с две свои платна, обединени от заглавието „Молитва за духовност“. „Посланието на моите картини е да се измъкнем от претовареността с лошотия, която напоследък ни съпътства. Да се върнем отново към духовността, защото само духовността може да ни върне към живота и към щастието“, казва Снежана Фурнаджиева.

10410978_1532299473678484_4935199574698404206_n

Цялото интервю с нея можете да чуете в прикачения файл:

На 12 декември  от 16 часа, в Къщата Мексиканска графика в Стария град ще бъде открита още една сборна коледна изложба „Дядо Коледа и приятели“. В Общата художествена изложба ще гостуват  и много художници от цялата страна, които ще покажат своето творчество на пловдивските приятели на изобразителното изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *