Начало » Актуално » „Принцът на Монпарнас” гостува и на Пловдив

„Принцът на Монпарнас” гостува и на Пловдив

Непоказвана досега колекция от картини на французинът от български произход Жул Паскин, известен още като „Принцът на Монпарнас” гостува в града под тепетата.

Пловдивчани ще могат да видят 118 избрани акварели, рисунки, графики и живописни платна на на именития художник.

Колекцията пристига тук след гостуването си в София, Варна и Бургас, а след Пловдив, изложбата заминава за Япония.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Екип на old.europlovdiv.com първи има възможността да снима част от уникалната колекция, а снимките публикува специално за своите читатели.

Жул Паскин е роден като Юлиус Мордекай Пинкас на 31 март 1885 г. във Видин. През 1892 г. семейството се установява в Букурещ. Паскин завършва гимназия във Виена. Между 1902 и 1905 г. посещава художествени академии във Виена, Будапеща, Мюнхен и Берлин. Работи за списание „Симплицисимус”, издавано в Мюнхен. През 1905 г. се установява в Париж, където среща и бъдещата си съпруга Ермин Давид. През 1907 г. организира първата си самостоятелна изложба в галерията на Паул Касирер в Берлин. През 1914 г.  заминава за Ню Йорк, живее там до 1920 г., пътува до Южните щати и Куба. Заминава отново за Париж, където живее до смъртта си през 1930 г.

„Паскин е един от най-ярките представители на парижката бохема, любимец на изкушените от простотата в живота и изкуството, неуморен дарител на внимание и любов към „отхвърлените” от обществото. Неоспоримо модерен, свободен и независим дори и в избора да сложи сам точката в края на живота си”, казва за него директорът на Пловдивската галерия – Красимир Линков.

Експозицията ще представи огромния талант на Паскин в различни жанрове –голо тяло, портрет, композиции по библейски и митологични теми, еротични рисунки, илюстрации, пътеписни скици.  В колекцията ще бъдат включени много ранни творби на автора  от 1905 г. и произведения  от първия и втория му парижки период, събрани от частни колекции и галерии в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив. Не е пренебрегнат и  американският му период, както и рисунки от пътуванията на Паскин до любимия му Тунис и Куба.
Ретроспективната изложба е реализирана със съдействието на Посолството на Франция в България и ще бъде истинско културно събитие за Пловдив, тъй като Жул Паскин е най-хубавият пример за един художник , който е  бил не само българин и французин, но и художник на света и на Европа.

„Тази изложба е начин да събудим духа на художник, бродещ в Европа и Америка между имена като Пикасо, Шагал, Матис, Леже, Дерен, Вламенг, Жорж Брак, Хуан Грис, Макс Ернс, Хуан Миро, Тристан Цара, Иля Еренбург, Айзенщайн, Пол Елюар и др.”, обобщава Линков.

Изложбата „Жул Паскин: от Видин до Париж”, ще бъде открита на 26 февруари от 18 часа в Градската художествена галерия на ул. „Княз Ал. I”15.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *