Начало » Актуално » Приказна почивка в лоното на Родопите

Приказна почивка в лоното на Родопите

Много разкази за красотите в района на Триград бях слушала. Хората ходили там с нескрит възторг го описваха като невероятно красиво, уникално място, което не можe да бъде сравнено с никое друго.

 

 

 

 

 

 

Ясно е, че човек е устроен така, че преди да види с очите си и да докосне с ръцете си, обикновено на думи не вярва. Но за моя огромна радост, по празниците имах шанса да отскоча до този прекрасен кът от Родопите.

И се оказа, че всичко чуто от мен било не само вярно, но дори много вълнуващо! Не че няма в България други красиви и уникални места, но точно такава красота няма! Трудно е да се опишат с думи невероятните природни красоти, които се разкриват пред очите ни през цялото време. Може би Вазов е най-точно е изразил вълнението и емоцията, които ни съпътстват ”При всеки поглед новий, по-нови красоти”.
Пътят минава покрай величествената строга красота на язовирите Кричим и Въча, след което се вие покрай река Триградска и посича величественото и впечатляващо Триградско ждрело.

От двете страни на реката мраморни скали, образуват тесен пролом. Огромните отвесни скали притискат пътя на водата, която буйна и разярена навлиза в каньоновидното ждрело, а  малката ивица небе над теснината е единственият светъл щрих в това страховито място.  Височината на скалите достига на места до 250 метра.

Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера Дяволското гърло.  Водите на р.Триградска навлизат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 метра (един от най-високите в Европа) и се появяват отново след 530 метра като буен карстов извор. Водата на реката скача в дълбоката пропаст, разбива се на дребни капчици и водният прах като пушек от комин излиза от съседното отверстие. По-долу в скална пукнатина е направен вход за подземния мир. Местните жители разказват, че нищо, влизащо в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Съществува легенда, която разказва, че от пещерата Орфей проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика.

На източната страна на скалния венец се намира пещера Харамийска.

След незабравимите природни красоти на Триградското ждрело, стигаме и до малкото селце, сгушено в пазвите на планината, което пленява с гостоприемство и приказни гледки. На мегдана ни посрещат редом малка църква и джамия, допълващи спокойствието, лъхащо от планината.

Но ние продължаваме пътя си покрай реката, докато стигаме до едно от най-уютните кътчета в района, хотел „Аркан Хан”. Разположен на прекрасна поляна, заобиколена от остри планински зъбери, които я ограждат като крепостна стена, „Аркан Хан” предлага чудесни условия за пълноценна почивка сред тишината и уединеността на природата. Традиционната архитектура е съчетана със съвременен комфорт, придаващ индивидуален стил и домашно очарование на комплекса.

Белоснежната сграда, която се издига пред очите ни, наподобява стар родопски хан или конак и изключително добре хармонира с красотата и строгостта на околността.

[dopwgg id=“57″]

Любовта към конете обаче е в основата на проекта „Аркан”, който  очарователните домакини Мария и Чавдар създават в Триград. Първоначално е изградена конната база „Аркан”, а в последствие е създаден и хотела. Разбираме, че „аркан”, думата символ на комплекса и връзката му с дивата природа, е прабългарското наименование на ласото, въжето с което са укротявани жребците.

Управлението на хотелската част е оставено във вещите ръце на тяхната дъщеря Маргарита, която се грижи за удобството и доброто настроение на гостите. Никой от гостите не можа да остане равнодушен и към  красавицата Кая – един невероятно гальовен и игрив голдън редривър и двете мързелани – котките Лейзи и Крейзи.

Изключителното гостоприемство и мерак, с който е изградено това прекрасно място, личат още от пръв поглед. Хотелът разполага с 10 уютни стай и 5 апартамента, които са обзаведени с много вкус в стила на родопските традиции. Всичко тук е от естествени материали. Миндерлъците са застлани с оригинални родопски китеници и черги, а белосаните стени са изографисани с типично български орнаменти.

Забележително е, че във всяка стая има лавица, на която можете да намерите какви ли не книги и прекрасни фотоалбуми с природни забележителности.

Но не си мислете, че тук забавления липсват. Напротив, една от най-интересните атракции е емблематичния „Бар Самар”, които е разположен непосредствено до конна база Аркан”. Тук, на импровизираната сцена, през цялото лято се организарат рок концерти и творчески работилници, а купона тече  денонощно. През този сезон можете да скитате цял ден по поляните и да берете омайни дъхави билки или боровинки, да се наслаждавате на ромона на планинската река и да ловите пъстърви или на воля да препускате с конете.

През зимата, можете да отскочите до пистите на Пампорово или Чепеларе, ако искате да упражните някой от любимите си зимни спортове.

Забележителна е и кухнята, която предлагат в „Аркан Хан”. В гостоприемната зала на ресторанта, готвачката леля Донка ще задоволи и най-капризните вкусове. Тя е просто магьосница, която може да приготви всички традиционни родопски рецепти, но по неповторим начин.

Дори и най-обикновената боб чорба на леля Донка ни се стори най-вкусното ястие, което сме опитвали, а родопските катми и мекички, обилно гарнирани със сладко от горски боровинки, с които ни гостиха гостят сутринта, са истинска наслада за небцето. Всички продукти, от които се приготвят ястията тук, са напълно екологични, произведени или набрани в района на село Триград. Само на двадесетина метро от хотела е рибарника, в който се отглежда почти забравената вече балканска пъстърва, а няколко метра по-надолу е мандрата, която произвежда чуден родопски кашкавал и сирене.

Нито за миг не сме си и помислили да пропуснем незабравимото удоволствие от конната езда, която предлагат в конна база „ Аркан”. Базата има 15 великолепни коня, в които няма начин да не се влюбите. Дори и никога да не сте се качвали на кон, само след минута върху гърба на някой от прекрасните животни, вие вече ще сте пристрастени към ездата. А и конете имат доста екзотични имена, които няма да забравите никога – Залив, Загадъчна, Злодей, Значим, Здрач, Тива, Зоро, Хари, Еманация, Казино, Ейприл, Хайди, Захира и Вещица…

С тези прекрасни животни можете да направите еднодневен и неколкодневни походи в Родопите, да отидете до природни забележителности или до едни от най-старите родопски села, да се докоснете до приказния свят на Орфей и на горските самодиви, които нашепват своите древни легенди. Всичко това е под вещото ръководство на опитен водач.

Изкарахме няколко незабравими дни, потопени във величествената омая на Родопите. Няма друго такова място…
С топли спомени в сърцето си се разделихме с любезните домакини, обещавайки си да се върнем отново.

Всички, които искат да избягат от забързаното и нервно ежедневие, да се потопят в прекрасните природни картини и спокойна красота на Родопите и да се докоснат до истинското гостоприемство, трябва непременно да посетят село Триград и да отседнат поне за малко в хотелски комплекс „ Аркан Хан”. Ще се почувствате като преродени.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *