Начало » Актуално » Предвидени са 134 млн. евро за лозаро-винарите

Предвидени са 134 млн. евро за лозаро-винарите

134 млн. евро ще бъдат разпределени в 4 приоритетни зони в  сектора на лозаро-винарството. Става въпрос за зоните преструктуриране, резитба, инвестиции и промотиране в страни извън ЕС, каза изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното инж. Красимир Коев.

_MG_38

Наредбата, регламентираща новата програма за финансиране на сектора е подписана днес, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Румен Гечев преди откриването на изложението „Винария 2014”.

На въпрос дали ще има санкции по Програмата за селските региони, министър Гечев каза, че няма констатирани закононарушения нито на българското, нито на европейското законодателства за период от 4-5 години назад и предписания за загуба на средства. Българската страна оспорва всяка една от констатациите на одитора. Очаква се следващия транш от средства по програмата да бъде отпуснат до две седмици. Гечев обясни, че субсидиите в сектора у нас са едни от най-големите в Европейския съюз-до 75%, като в останалите държави максимумът е 50%.

_MG_00

260 предприятия в страната произвеждат вино, 14 са новите изби, които се очаква да заработят до края на годината, чуждестранните инвестиции  в сектора са 62. Винопроизводителите се похвалиха, че 2013 година е била с една от най-добрите реколти грозде, от която са изкупени 250 000 тона зърно и произведени над 175 млн. литра вино.

Инж. Красимир Коев заяви, че износът на вино се е повишил над два пъти, като в момента най-голям интерес към българските наливни вина се отбелязва в Китай. В новата програма са предвидени над 7 млн. евро за промоции на трети пазари.

Официалните резултати в международния конкурс за напитки ще бъдат обявени тази вечер. За първи път броят на чуждестранните проби превишава тези на българските винопроизводители.

_MG_939

На тазгодишното изложение за първи път се представя и новата  Асоциация на независимите лозаро-винари, която събира 20 малки и средни винопроизводители у нас. Целта на сдружението е да запази автентичността, качеството и традицията при производството на българските вина, които да презентират на европейския пазар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *