Начало » Актуално » Предколедна арт разходка (галерия, аудио)

Предколедна арт разходка (галерия, аудио)

Предпразничните културни събития в града под тепетата набират все по-голяма скорост. И през изминалата седмица пловдивчани и гости имаха шанса да се потопят в морето от интересни изложби и концерти, а ние и този уикенд сме ви подготвили една виртуална разходка в снимки и звук.

10665389_1535304883377943_9030888649283441263_n

Поредната обща предколедна изложба беше под надслов „Пловдив заедно“, явно инспириран от слогана, с който градът ни беше предпочетен в надпреварата на Европейска столица за културата.

Изложбата се състоя в залата на Музеен център за съвременна история, но беше организирана от  галерия „J“ към холандската фондация „Артиум Консолацио“, чиято мисия е да промотира българското изкуство в Холандия. „Пловдив заедно“ представи осем утвърдени пловдивски авторикато Румен Нечев, Константин Константинов, Вихра Григорова, Кирила Георгиева, Христо Жеков, Атанас Карадечев, Митко Чонов, Цветана Видева. Петима от тях участват с живопис, двама с пластика и един с керамика.

Също тази седмица, в галерия „Възраждане“ беше открита изложбата на художникът Васил Петров. Една наистина блестяща изложба, която се случва само няколко седмици след като художникът се завърна от изключително успешната си изложба в Дания.

Изумителната живопис на Васил Петров отново подчини сетивата и сърцата ни емоционално и чувствено. Коне, препускащи в лудешки бяг сред морските вълни, Ангели хранители, прелитащи над извора на живота, Дон Кихот, търсещ своята Дулсинея, чувствени женски тела и необятна морска стихия… Това са само част сюжетите и персонажите, които ще ви очароват и запленят истински, защото са силни и необуздани, защото издават  страстта, копнежите и мечтанията на една художническа душа.

И макар, че за тези картини думите според мен никога не са достатъчни, в звуковия файл можете да чуете краткото откровение на самия Васил Петров:

Още една изложба, която се откри преди няколко дни, ще развълнува сетивата ви и ще ви изпълни с усещане за пълна хармония между цвят и форма.

Доцент Кирил Божков подреди творби, които наистина спират дъха с невероятното си излъчване, във фоайето на Новотел Пловдив.

Божков е определян като майстор на рисунката във всички нейни метаморфози и е смятан за виртуоз на трудната акварелна техника „мокро в мокро“. В своите последни работи художникът използва колаж, компютър, принт, фотоапарат, видеоарт, пърформанс и инсталация.

Нека заедно се насладим на чувствените картини на Кирил Божков.

Изложбата „Черно и бяло“, която имаше за цел да събере средства за Детско-юношеската школа на Локомотив Пловдив, беше организирана отново в галерия U P.A.R.K.

Картини на именити творци като Кольо Карамфилов, Станимир Видев, Атанас Хранов,Георги Божилов- Слона, Иван Шишков, Румен Жеков, Стефан Божков, Ангел Каравланов, Петринел Гочев, Калина Мавродиева и други, бяха предоставени за благородната кауза, чието начало беше поставено през миналата година от покойния Кольо Карамфилов.

На събитието в галерията присъстваха много от творците, легендарният футболист на Локомотив Христо Бонев- Зума, синът на Кольо – Росен Карамфилов и певицата и актриса Деси Тенекеджиева. Каузата успя да събере над 4000 лв. за броени минути.

В навечерието на най-красивия празник – Рождество Христово, пловдивчани имаха удоволствието да се отдадат на едно красиво музикално събитие – концертът на Петър Салчев, Мирослава Кацарова и симфоничния оркестър на Държавна Опера Пловдив „One Ballad Night Symphony“. Меломаните се насладиха на едни от най-красивите баладични теми, останали в историята на музиката, написани от класиците на съвременната популярна и джаз музика.Част от пиесите, които чухме бяха джаз парчета в нови аранжименти и едни от най-красивите баладични теми като My funny Valentine, How deep is the ocean, Slow hot wind, Amapola.

В прикачения файл можете да чуете емблематичната песен на Стинг Fragile в изпълнение на Петър Салчев и Мирослава Кацарова:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *