Начало » Актуално » Посрещнаха ротарианската година с ново ръководство и идеи за Пловдив 2019

Посрещнаха ротарианската година с ново ръководство и идеи за Пловдив 2019

По традиция, новата ротарианска година стартира с официалното предаване на регалиите на новите бордове в трите пловдивски Ротари клуба.

Това се случи снощи, на тържествена церемония в ресторант „Амбасадор“ на хотел „Рамада – Тримонциум“. Традиция е на 1 юли във всички ротариански клубове по света, които имат над 33 000 членове, да става предаването на ротарианските знаци – огърлица и чук, на встъпващите в служба президенти. Символиката, вложена в тази церемония е да подчертае ротацията на ръководствата, всяко от които има точно една година, за да осъществи нови проекти и да „предаде щафетата“ на следващите офицери на Ротари.11

Церемонията обедини трите Ротари клуба в Пловдив – Пълдин, Пловдив и Филипополис, които празнуваха заедно. На тържеството присъстваха много гости, като  Инер Уийл от дамското крило на Ротари, представители на дамския клуб „Зонта“, двата клуба „Лайънс“, участници в младежките програми Ротаракт и Интеракт, председателят на ОбС – Пловдив Илко Николов, представители на НПО и духовенството.

Церемонията беше открита с обща молитва, след което бяха предадени огърлиците на новите президенти. За нов президент на Ротари Пловдив–Пълдин беше избрана Марияна Касарска – Андреева, на Ротари Пловдив-Филипопол – Маргарет Попниколова – Стоянова,а на Ротари Пловдив – Светослав Фъцов.

Президентът на Ротари Пловдив-Пълдин Марияна Касарска – Андреева и Асистент дистрикт говерньорът Спас Попов
Президентът на Ротари Пловдив-Пълдин Марияна Касарска – Андреева и Асистент дистрикт говерньорът Спас Попов

През този мандат, новите президенти на Ротари клубовете ще обединят усилията си по проекти свързани с Пловдив 2019. Всеки нов горерньор заяви най-общо целите и принципите, по които ще се ръководи в служба на обществото.

Президентът на Ротари Пловдив-Пълдин Марияна Касарска и председателят на ОбС - Пловдив Илко Николов
Президентът на Ротари Пловдив-Пълдин Марияна Касарска и председателят на ОбС – Пловдив Илко Николов

За да разчупят всички митове и легенди, че Ротари клубовете са едва ли не тайни общества, те обявиха, че винаги са били е ще продължават да бъдат отворени към проблемите на обществото. Една от амбициите на новите ръководства е свързана с публичния имидж на Ротари и популяризиране на инициативите, проектите и каузите, които са подпомогнали в годините на съществуването си в града под тепетата.

Светослав Фъцов – президент на Ротари клуб Пловдив обеща „Ще продължим да подкрепяме с годишни ротариански стипендии надарени пловдивски ученици в областта на изкуствата и математиката. Всяка година ние от най-стария Ротари клуб в Пловдив учредяваме 3 такива стипендии и каним желаещите да кандидатстват за тях. В духа на Ротари ще работя за благоденствието на нашата общност“.8

Президентът на Ротари Пловдив-Пълдин, Марияна Касарска – Андреева заяви „Мотото на клуба ни е „За Безкористна служба“. Ще насоча усилията си към пет направления – активна клубна дейност, служба на обществото, професионална служба, международна дейност и подкрепа на младото поколение. Ще акцентирам върху съхранението на клубните традиции – приемане на Ротари като аспект от живота на всеки член, поддържане и развитие на отношенията с побратимените Ротари клубове. Амбицирана съм да продължа успешната реализация на нашите два проекта – „Народните будители и аз“ и Международния пленер „Пловдив от Твореца сътворен“. Вярвам, че усилията на трите ротариански клуба могат да бъдат успешни, защото служим на обществото“.

Марияна Касарска - Андреева и художничката Ралица Стайкова, участничка в пленера "Пловдив от Твореца сътворен"
Марияна Касарска – Андреева и художничката Ралица Стайкова, участничка в пленера „Пловдив от Твореца сътворен“

„Поставила съм си задача да укрепя нашия клуб и да привлека нови членове за благородната кауза. Имаме успешни проекти, като поставянето на специална машина за хора с намалено зрение в Народна библиотека Иван Вазов “, каза президентът на Ротари Пловдив- Филипопол Маргарет Попниколова Стоянова.

В момента, във фоайето на хотел Рамада – Тримонциум е експонирана изложба с картините на участниците в пленера „Пловдив от Твореца сътворен“. Със средствата от продажбата на картините ще бъдат подпомогнати няколко даровити пловдивски деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *