Начало » Актуално » Показаха дивия свят на Източните Родопи

Показаха дивия свят на Източните Родопи

С неподправен интерес, децата от  Клуб „Млад Еколог” при СОУ „Патриарх Евтимий” разгледаха изложбата “Дивият свят на Източните Родопи”, която се откри днес във фоайето на Общински съвет – Пловдив.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Децата изслушаха и лекцията на Димитър Плачийски от Българското дружество, който им разказа за голямото биологично разнообразие в Източните Родопи, за причините, поради които изчезват много животински и растителни видове, и как те могат да се грижат за тяхното опазване.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В голяма атракция за бъдещите еколози се превърнаха снимките на направени от фотографа природозащитник Стефан Аврамов.

Изложбата представя 26 фотографии на редки бозайници, птици, влечуги, насекоми, красиви цветя, диви коне – тарпани и природни картини от вълнуващи кътчета на страната.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С. Маджарово е известно като едно от малкото места в България, които са естествено местообиталище на белоглавите лешояди.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Невероятно красивата местност „Юмрук скала”, която се намира близо до устието на р. Перперешка, по левия бряг на яз. “Студен кладенец” също е част от фотографската сбирка.  Труднодостъпните зъбери на този природен резерват също са местообитание и гнездово находище на редица редки и защитени птици, както и на най-едрата в Европа птица хищник – черноглавият лешояд. Тук могат да бъдат видени и египетски лешояд, черен щъркел, белоопашат мишелов, черношипа ветрушка, скална зидарка, червеногушо коприварче и др. Местността е забележително красива и освен дъбавите и букови гори, които покриват склоновете, тук има и защитени растителни видове като великолепната лилава съсънка.

Едни от най-интересните обитатели на Изпочните Родопи са дивите коне – тарпани, които са прародители на домашния кон. Породата е изчезнала в средата на XX век, но е възстановена генетично и от 2011 г. близо тридесет коня тарпани са пуснати на свобода в Източните Родопи.

Фотографиите са запечатали величествения полет на морския орел, пъстрите багри на пчелоядите, великолепните цветове на орхидеите, стадата елени и други интересни животни и растения.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изложбата „Дивият свят на Източните Родопи“, която показва богатото биоразнообразие на Източните Родопи, ще може да бъде видяна до 28 февруари,

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *