Начало » Актуално » Пловдивските интелектуалци въстават срещу Асен Асенов

Пловдивските интелектуалци въстават срещу Асен Асенов

Пловдивските творци излизат с подписка срещу скандалните публикации на  Асен Асенов и Кръга Едно.

Авторската статия на Асенов във вестник „Капитал“, озаглавена „Пловдив – между нафталина и вдъхновението от промяната“, разбуни духовете с безпардонността и наглия език, с които засегна голяма част от творците на града.

Г-н Асенов претендира, че едва ли не от него тръгват всички културни процеси в Пловдив и, ако не е била неговото „височайше“ благоволение да предпочете града под тепетата, за да реализира грандиозните си проекти, обединени под името „Едно“, градът е щял да тъне в дълбока бездуховност! „След две десетилетия сън градът се събуди и започна да осъзнава както собственото си изоставане и недостатъци…“, заявява от страниците на „Капитал“ Асенов, след което се опитва да направи подробен политико-икономически анализ на състоянието на града и дори го титулува като „индустриален лидер“ в страната!

Но г-н Асенов не спира само с клакьорските си хвалби, а преминава в открито настъпление, като заявява: „Днес градът е изправен пред избора между упойващата миризма на нафталин и вдъхновението от промяната“, като нарича творците „самокоронясали се местни „божества““.

Вероятно г-н Асенов не е чувал нито за пловдивската живописна школа, дала на света имена като Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Кольо Витковски и много други, прославили ни като Град на художници още преди въпросният господин да се роди. Това са хората, които са се доказали с истинско изкуство, а не с ерзац събития, като надуваемия басейн и подобното на катун плажче на река Марица и те ще останат в историята, независимо от мнението на Асенов.

Забележително е, че водещата снимка към статията е на кмета Иван Тотев, което леко напомня на онези времена, в които във всеки кабинет задължително трябва да виси портрета на Вожда, но това е друга тема.

В края на пасквила си, Асенов високомерно заявява „За да няма спекулации, съм длъжен да кажа, че културните проекти, които управлявам в Пловдив, тази година спечелиха финансиране от културния календар на града  в размер на около 20% от бюджета си, но за разлика от много други културни събития в страната нашата организация може да се справи и без тази подкрепа“.

Тази статия провокира хората, които живеят, творят и доказват ежедневно таланта си без подкрепа на фондации или общини, да излязат на  открита битка с Кръга Едно и  да поискат спиране на финансирането му, за което и самият Асенов намеква в края на материала си.

Публикуваме текста на подписката, която върви в културните среда на града и към която се присъединяват всички пловдивски творчески гилдии:

„ПОДПИСКА СРЕЩУ ДЕЙНОСТТА И ПОВЕДЕНИЕТО НА АСЕН АСЕНОВ, УРОНВАЩИ ПРЕСТИЖА НА ПЛОВДИВ И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ПОКОЛЕНИЯ ПЛОВДИВСКИ ТВОРЦИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ. НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНО ПРЕКРАТЯВАНЕ ФИНАНСИРАНЕТО ОТ БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ НА ВСИЧКИТЕ МУ ПРОЕКТИ, ПОДМЕНЯЩИ ИСТИНСКИТЕ КУЛТУРНИ СТОЙНОСТИ С ПОВСЕМЕСТЕН КУЛТУРЕН ЕРЗАЦ“.

Местата на които можете да положите подписите си са следните: галерия Възраждане, Трак Арт, галерия Дяков и в Дружеството на пловдивските художници. Има също в ПУ и при Ирен Алексиева в Театъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *